Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

“Er is geen goede democratie in Indonesië”

De vader van Diva (14) uit Indonesië was mensenrechtenactivist. Hij is vermoord in het vliegtuig naar Schiphol. Diva is in Nederland om haar vader te herdenken.
Het gezin Munir wacht op hun vlucht naar Indonesië.
Anna van der Kooij

Over vier uur vertrekt het vliegtuig naar Indonesië. Relaxed hangt Diva over de bagagekar bij de incheckbalie van Schiphol. Toch is dit geen gewoon vliegveld voor haar. Twaalf jaar geleden werd Diva’s vader vermoord in het vliegtuig naar Schiphol. Een piloot gaf hem een glas sinaasappelsap met vergif erin. Waarschijnlijk deed die piloot dit in opdracht van het Indonesische leger.

Waarom zijn jullie naar Nederland gekomen?

“Mijn vader was een bekend mensenrechtenactivist. Hij kwam op voor mensen die slecht werden behandeld door de Indonesische regering en het leger. In Den Haag is er daarom een straat vernoemd naar mijn vader: het Munirpad. We zijn in Nederland om door deze straat te lopen."

Diva's vader werd in 2004 vermoord.
Diva's vader werd in 2004 vermoord. Anna van der Kooij
Bij de ereplaats voor haar vader leest Diva een gedicht voor.
Bij de ereplaats voor haar vader leest Diva een gedicht voor. Anna van der Kooij

Wil je later ook activist worden net als je vader?

“Ik wil liever mensenrechtenadvocaat worden. Als ik anderen blij kan maken of helpen, voel ik me opgelucht. Maar ik wil alleen mensen helpen die geen slechte dingen hebben gedaan. Als mijn vrienden nu iets stoms doen, zoals spugen, dan zeg ik er ook wat van.”

Leer je op school over rechten en democratie?

“We leren vooral over wetten. Dat je een helm moet dragen op de fiets bijvoorbeeld. En wat de stoplichten betekenen.”

Ga je stemmen in Indonesië als je 18 bent?

“Ik denk niet dat ik zal gaan stemmen, omdat ik niet weet wie een goede leider zal zijn. Ik wil geen verkeerde stem uitbrengen. Er is geen goede democratie in Indonesië. De regering belooft dat ze het land beter gaan maken, maar ze doen niks aan de corruptie. Wanneer je kritiek hebt op leiders, bedreigen ze je familie. Of ze geven je veel geld, zodat je je stil houdt. Ik hou van eerlijkheid. Daarom ga ik ook meer met jongens om dan met meisjes. Jongens zeggen altijd recht in je gezicht wat ze vinden.

Diva’s favorieten

Lievelingseten: IndoMie (een Indonesisch noodle gerecht)
Favoriete muziek: popmuziek uit Korea
Hobby: Japanse animatiefilms kijken (Anime)
Is goed in: taal, ik spreek Indonesisch, Engels, Koreaans en Japans

Plaats als eerste een reactie