Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Het recht om te dromen

De burgemeester van Medellín doet er alles aan om de arme wijken in zijn stad beter en veiliger te maken.

Op een groot grasveld in de Colombiaanse stad Medellín, lopen honderden kinderen in de stralende zon. Ze zijn hier om samen te picknicken en om te genieten van toneel en muziek. Het feest is georganiseerd voor kinderen uit stadswijken waar veel geweld is. Buurten waar de kogels dagelijks door de lucht vliegen. Maar Erica en haar vriendinnen hebben nu gelukkig iets anders aan hun hoofd. Straks mogen ze het podium op om hun zelfgeschreven rap te laten horen. 

Rappen

Erica (12) kruipt onder een zonnescherm vandaan. Het is van stevig pakpapier gemaakt en met touwen vastgebonden, maar het bouwwerk stort bijna in. “We lijken wel vluchtelingen,” grapt ze, “die wonen ook altijd onder die krakkemikkige afdakjes.” Ze roept haar vriendinnen bij elkaar om samen een liedje te oefenen. “Droevige geschiedenis, altijd maar geweld en geweld. Vervloekte misdaad, je maakt mijn geweten kapot en ook mijn jeugd, aah aah,” rappen de meisjes. “Aah aah, stop ermee!” Bekijk het filmpje 'Rappen voor vrede in Colombia'.

Machtsstrijd

“Heftig, hè,” zegt Darley (14) die meeluistert. Hij zit samen met de meisjes op muziek- en dansles. “Ik houd van breakdance, zij verzinnen vooral rapteksten. Die gaan altijd over ons eigen leven. In Comuna 8, de wijk waar wij wonen, werd een bendeleider opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor veel schietpartijen en doden. De volgende dag werd zijn handlanger vermoord. Toen kregen de overgebleven bendeleden ruzie: ze wilden allemaal de nieuwe leider worden. Ik ben bang dat er de komende tijd veel gevechten in onze buurt zijn.” 

Erica (zwart T-shirt) en haar vriendinnen rappen over het geweld in hun buurt.
Erica (zwart T-shirt) en haar vriendinnen rappen over het geweld in hun buurt.

Vrede is een kunst

Liever muziek maken dan vechten. Liever praten dan erop slaan. Liever geld uitgeven aan eten dan aan bommen of drugs. Liever iets maken, dan iets vernietigen. Dat is de oproep van Masterpeace, de naam van een groep mensen die zich inzet voor vrede. Masterpeace verwijst naar twee Engelse woorden: Peace = vrede en masterpiece = meesterwerk: het mooiste werk van een kunstenaar. Samen met Masterpeace maken kinderen en kunstenaars overal ter wereld kunstwerken voor vrede.

De burgemeester van Medellín doet er alles aan om de arme wijken in zijn stad beter en veiliger te maken. Sinds hij een kabelbaan liet aanleggen, kunnen mensen uit de arme wijk naar het centrum van de stad om bijvoorbeeld werk te zoeken. Daardoor is er minder armoede en ook minder geweld in de buurt. Door een kabelbaan is de wijk Santo Domingo Savio nu ook veiliger voor kinderen

Darley aan het breakdancen.
Darley aan het breakdancen. (Foto: Victoruro)

Onzichtbare grenzen

Jessica (14) gaat bij Darley in het gras zitten: “De mensen van deze picknick, zeggen dat we het recht hebben om te dromen. Maar dat is makkelijk gezegd. Onze dromen komen toch niet uit.  Mijn droom is dat we niet alleen vandaag een leuke dag hebben, maar ook morgen en overmorgen. Het is moeilijk voor ons, ik ben bang. In de wijk zijn onzichtbare grenzen en plekken waar je niet mag komen. Als je dat toch doet, kunnen drugsbendes je vermoorden.” Darley gaat verder: “Op weg naar school zie ik wel eens lijken in de goot liggen. ‘s Avonds in bed horen we soms schoten. Dan ga ik met mijn familie snel naar beneden. Onze matrassen nemen we mee. We zijn bang dat rondvliegende kogels de ruiten van de slaapkamer boven breken.” Bekijk het filmpje 'Vredespicknick in Colombia'.

Oplossing

“Er is wel een oplossing,” zegt Darley. “Op straat zijn geheime plekken waar ze drugs verkopen. Wie daar iets doet wat de drugsbazen niet bevalt, wordt vermoord. Laten ze die verkooppunten en de namen van de drugshandelaren bekend maken. Dan is het duidelijk wie waar de baas is. Iedereen weet dan waar het gevaarlijk is.”
Darley aarzelt: “Nee, eigenlijk moet de hele drugshandel stoppen. Dan zijn er ook geen schietpartijen meer.” Hij springt op en rent naar het grasveld. “Kom op, laten we gaan breakdansen!”

In het kort:

• In Colombia is veel geweld
• Kinderen willen dat het geweld stopt
• Kunst maakt blij

Supernieuwsgierig zijn de kinderen naar deze enorme marionet. “Ieuw, die borst voelt heel raar!”
Supernieuwsgierig zijn de kinderen naar deze enorme marionet. “Ieuw, die borst voelt heel raar!”

Vechten in Colombia

• Leger en politie
• Rebellenlegers (b.v. FARC)
• Privélegers
• Drugsbendes

Armoede en cocaïnehandel zijn meestal de oorzaak van de gevechten.

"Mijn droom is dat we niet alleen vandaag een leuke dag hebben, maar ook morgen."

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.