Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Excuses voor geweld in Indonesië 

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1949) heeft Nederland veel extreem geweld gebruikt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Premier Rutte heeft sorry gezegd. Maar waarom is dat na zoveel jaar nog belangrijk? Onderzoeker Azarja Harmanny legt uit. 
Kinderen op West-Java knikkeren op het strand.
Shutterstock

Hoe ontstond de onafhankelijkheidsoorlog? 

"Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, was zo’n 350 jaar een kolonie van Nederland. Tot Japan het in de Tweede Wereldoorlog veroverde. Daarna wilde Nederland er weer de baas spelen, maar de Indonesiërs wilden onafhankelijk worden en er ontstond een oorlog."

Wat voor geweld is er toen gebruikt? 

"Er zijn dorpen in brand gestoken, gevangenen gemarteld en doodgeschoten... het ging echt over de grens. Kort na die oorlog kwamen daar al verhalen over naar buiten. Uit ons onderzoek blijkt dat de regering er in die tijd wel van wist, maar niets deed. Ook militairen werden bijna nooit bestraft."

Waarom heeft Rutte dan nu sorry gezegd?

"De regering zei lang dat het geweld alleen maar een uitzondering was. Dat kun je nu niet meer volhouden. Daarom maakte Rutte excuses. Dat is erg belangrijk, vooral voor de mensen in Indonesië maar ook in Nederland, voor wie het nog steeds een pijnlijk onderwerp is."

Waarom is dat zo?

"Er zijn in ons land twee miljoen mensen die een band hebben met deze geschiedenis. Bijvoorbeeld Nederlanders die in Indonesië hebben gewoond of familie van militairen die daar voor Nederland hebben gevochten. Dus ik hoop dat er nu meer over wordt gepraat en er ook meer les over komt op school."

Dit artikel verscheen ook in Kidsweek. 

Plaats als eerste een reactie