Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Niet alleen op straat in Rotterdam Vreewijk

In de Rotterdamse Vreewijk woont Damirah (12). Het is een van de gevaarlijkste buurten van Nederland. Hoe is het om daar te wonen?
Damirah woont in de Rotterdamse Vreewijk en vertelt over het gevaar op straat.
Gino Deira

Vertel eens iets over de buurt waar je woont?

“Vreewijk staat in het lijstje van tien gevaarlijkste wijken van Nederland. Er zijn vaak steek- of schietpartijen. Elke tien minuten hoor ik wel een sirene en dan denk ik daar als eerste aan. Laatst werd er bij ons om de hoek iemand neergestoken door een groep jongeren omdat hij hen ergens op aansprak. Als mensen me vragen waar ik woon, dan kennen ze mijn buurt meestal wel van het nieuws. Soms denken ze dan dat ik ook gevaarlijk ben. Maar ik ken niet eens iemand met een mes of een ander wapen. Al helemaal niet op onze school, hoewel er ook daar om de hoek eind maart nog een steekpartij was waarbij iemand zwaargewond raakte. Dat was bij de Jumbo waar ik elke dag boodschappen doe. Het went niet. Toch ben ik er wel aan gewend. Ik bedoel, ik schrik er niet van. Ik ken wel middelbare scholen in een andere wijk waar vaak steek- of schietpartijen zijn. Daar zouden misschien van die detectiepoortjes moeten komen of de school moet eerst alle leerlingen controleren.”

Kun je zelf iets aan de onveiligheid doen?

“Mijn ouders zeggen altijd dat ik goed moet oppassen op straat. Ik zorg dat ik in de buurt van mensen ben of blijf. Ik ga wel alleen naar school of naar de papierbak. Maar als ik naar het winkelcentrum wil, ga ik altijd met iemand anders. En als ik in de verte al jongeren zie staan met capuchons op en van die bivakmutsen of van die schoudertasjes, dan ga ik snel een winkel in. Ze zullen niet zo snel iets doen in een menigte. Sommigen doen ook alleen maar stoer en willen gevaarlijk lijken. Maar er zijn ook jongeren die wel echt gevaarlijk zijn en dat zie je niet altijd aan de buitenkant.”

"Elke tien minuten hoor ik wel een sirene", vertelt Damirah uit de Rotterdamse Vreewijk.
"Elke tien minuten hoor ik wel een sirene", vertelt Damirah uit de Rotterdamse Vreewijk. Gino Deira

Zou je ergens anders willen wonen?

“Ik mag van mijn moeder niet naar een middelbare school in de buurt. Ik ga naar Barendrecht. Maar ik zou niet ergens anders willen wonen. Mijn oma woont bijvoorbeeld in Ridderkerk. Daar is het misschien wel veiliger, maar daar gebeurt nooit iets en het is er stil. Ik houd niet van stilte. Bovendien: iedereen die ik ken en vertrouw woont hier. En mijn vader is heel erg fan van Feyenoord. Als de wind goed staat en we hebben de ramen open, dan horen we het gejuich.”

* Het is veiliger dan ooit in Nederland. Het aantal geweldsincidenten daalt al jaren. 6 op de 7 burgers voelt zich veilig in de eigen buurt.

* Toch zijn er steeds meer steekpartijen. Vooral onder jongeren onder de 18 jaar.

* De politie maakt zich hier zorgen over en controleert vaker op wapenbezit. Afgelopen jaar vonden ze 355 keer een mes of een ander steekwapen.  Dat is ruim 10 keer zoveel als vier jaar geleden.

* De politie hield afgelopen jaar meer dan 1200 jongeren onder de 18 aan omdat ze een verboden wapen bij zich hadden. Illegaal vuurwerk hoort daar ook bij. In 2019 waren dat er iets meer dan 300 jongeren.

* In Rotterdam zijn het vaakst steekpartijen. Toch heeft 4 van de 5 Rotterdamse jongeren nog nooit een wapen in zijn bezit gehad of gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.