Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Kinderen stemmen massaal voor Clinton

De Amerikanen gaan vandaag naar de stembus, maar zo’n 6.000 lezers van kindertijdschrift Samsam kozen de afgelopen maand via een online poll hun favoriete president. 
De Amerikaanse verkiezingen staan centraal tijdens dit KinderCollege.
Katarzyna Czupryna

Ruim 90% van de stemmen gaat naar Clinton, slechts 5% van de stemmers vindt dat Trump moet winnen en de rest heeft geen mening. Ook tijdens het Samsam KinderCollege over Amerika gisteren in het Haagse Humanity House was de stemming pro Clinton.

Brandende vragen

‘Hoe weten we of het waar is wat de kandidaten zeggen?’ ‘Gaat het stemmen in Amerika anders dan in Nederland?’ ‘Wat betekent de uitslag van de verkiezingen voor ons?’ En: ‘Waarom volgen we de verkiezingen?’

Met deze hoed op, ben je in één klap president. Wie wil dat?
Met deze hoed op, ben je in één klap president. Wie wil dat? Katarzyna Czupryna
Schorten om en spuiten maar!
Schorten om en spuiten maar! Katarzyna Czupryna

Amerika kenners

Honderd leerlingen van OBS Waterland uit Den Haag en School van Maas en Waal uit Amsterdam stelden tijdens het KinderCollege hun meest brandende vragen aan gasten met een speciale band met Amerika: presentatrice Sofie van den Enk, Sherry Keneson-Hall van de Amerikaanse ambassade en de 11-jarige Amerikaanse Pascal.

Gekke dingen

Alleen Pascal wilde en durfde op het podium politieke kleur te bekennen. Na een vraag uit de zaal van een leeftijdsgenoot gaf hij aan zeker op Clinton te zullen stemmen. “Trump zegt soms gekke dingen en veel van wat hij zegt, blijkt helemaal niet te kloppen.” Na een peiling van presentator Kevin van den Berg onder het publiek, gingen de meeste vlaggetjes de lucht in voor Clinton.

 

Tadáá! Het eindresultaat van de graffiti workshop.
Tadáá! Het eindresultaat van de graffiti workshop. Katarzyna Czupryna
Wat past er nu meer bij Amerika dan breakdance?
Wat past er nu meer bij Amerika dan breakdance? Katarzyna Czupryna

President worden

Na het college waren er workshops breakdance en graffiti van stichting Aight. Ook draaide de documentaire ‘Mies gaat naar Hollywood’. De film gaat over een Nederlands meisje dat emigreert en droomt van een carrière als filmster in Amerika. Daarna filosofeerden de leerlingen over de vraag of zij zelf president van de VS willen zijn. 
Yasmin (11) van School van Maas en Waal is heel duidelijk over haar Amerikaanse Droom: “Ik wil voetballer worden. Of breakdancer.” En president wil ze ook wel worden. “Dan zou ik de arme mensen helpen.”

KinderCollege

Samsam KinderColleges gaan over mondiale thema's. Kinderen leren én gaan zelf aan de slag.

Plaats als eerste een reactie