Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Armoede in Nederland

In rijke landen is niet iedereen rijk en in arme landen is niet iedereen arm. Maar de verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in een arm gezin. Hier wordt niet veel over gepraat. Het is een taboe-onderwerp.
Pixabay

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wie arm is. Sommige onderzoekers kijken naar hoeveel geld je per maand op je bankrekening krijgt. Als dat voor één volwassene, gedurende een langere periode, minder is dan zo'n 1000 euro per maand, dan ben je arm. Helemaal als je geen spaargeld hebt. 

Niks extra’s

Heb je alleen geld voor de huur, boodschappen en kleding? Maar kun je geen verzekeringen betalen voor bijvoorbeeld de tandarts? Is er al jarenlang geen geld voor vakantie of lidmaatschap van een sportclub? Ook dan ben je volgens onderzoekers arm. Je hebt dan niets over en je loopt het risico op nóg meer armoede omdat je niks extra's hebt voor als ineens alles tegenzit en de wasmachine en de verwarming tegelijk kapotgaan. 

 

De moeder van Mike heeft schulden en daarom verdient hij zijn eigen zakgeld.

Gevolgen van armoede

Ruim de helft van arme Nederlanders kunnen niet elk jaar een week op vakantie. Eén op de tien huishoudens heeft te weinig geld om het huis genoeg te verwarmen. Evenveel gezinnen kunnen geen warme maaltijd met om de dag vlees of vis betalen. Een aantal van hen gaat voor eten naar de voedselbank.

Hoe word je arm?

Als je in een rijk gezin bent geboren, ben je later zelf ook vaak rijk. Je kunt dan een dure studie volgen en je maakt meer kans op een goede baan. Andersom geldt hetzelfde. Mensen uit arme gezinnen, zijn als volwassenen ook vaker arm. Ze volgen een lagere opleiding en krijgen een minder goed betaalde baan. Maar je kunt ook gewoon pech hebben. Doordat je ziek wordt, verlies je je baan en je kunt geen nieuwe baan vinden waarmee je genoeg verdient. 

Hulp bij armoede

In Nederland zijn allerlei organisaties en voorzieningen die arme gezinnen helpen. Alleen mensen onder een bepaalde inkomensgrens mogen hier gebruik van maken. Ze krijgen niet zomaar het totale bedrag dat nodig is. Het idee daarachter is dat mensen in armoede niet afhankelijk van hulp moeten worden. Ze worden zo aangemoedigd om iets aan hun geldproblemen te doen, en bijvoorbeeld hun schulden af te lossen. Wel zorgen bijvoorbeeld het Jeugdcultuurfonds of Jeugdsportfonds ervoor dat kinderen uit arme gezinnen toch naar voetbal of dansles kunnen. Dat is goed voor je lijf en je zelfvertrouwen, je kunt er vrienden maken en je zorgen even vergeten. 

Steeds meer

Er komen steeds meer arme mensen in Nederland. Dat komt doordat er meer werkloosheid is, de huizenprijzen heel hoog zijn en voedsel steeds duurder wordt. Daarnaast zijn er nieuwe Nederlanders bij gekomen, die hier helemaal opnieuw moeten beginnen. Vluchtelingen uit Syrië, bijvoorbeeld. Of uit andere landen waar het onveilig is door oorlog, honger of extreme armoede. Door de corona-pandemie zijn mensen ook financieel in de problemen gekomen. Volgens het Rode Kruis hebben 19.000 mensen in Nederland door de crisis die het virus heeft veroorzaakt te weinig geld. 

Plaats als eerste een reactie