Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Als ze niet samen iets nieuws bedenken, komt er nooit vrede

De zusjes zijn dikke vriendinnen.

In een beveiligde flat in een rijke wijk in Medellín woont de tweeling Susana (10) en Maria (10). Op de grote slaapkamer die ze delen, kibbelen ze wat af. Samsam sprak de tweeling over ruzie en pesten. Voor het geweld in hun land hebben ze een verrassende oplossing.

Waarover maken jullie ruzie?

Susana: “Maria is heel netjes, ik heel slordig. We delen een kamer. Ik ben lui, raap mijn kleren niet op. Maria wordt dan boos. Ze geeft me altijd de schuld van alles. Dan gaat ze schreeuwen. Ik houd dan mijn mond en help haar niet meer met huiswerk.”
Maria: “Als Susana haar rommel niet opruimt, dreig ik dat ik haar geheimen verklap aan vriendinnen.”

Wie maakt het als eerste goed?

Maria: “Ik.”
Susana: “Niet waar, ik! Maria belooft me snoep, maar dat is slecht voor mijn tanden. Daar ga ik niet op in.”

Maken jullie wel eens iets gewelddadigs mee?

Maria: “In de schoolbus werd een meisje afgeranseld door een jongen omdat zij hem geen eten gaf. Toen de chauffeur zei dat de jongen moest ophouden, kreeg hij zelf een klap. Onze juf gaf de jongen straf.”

Helpt straf?

Susana: “Ja, dan zie je de gevolgen van je gedrag. Maar het moet wel iets zijn dat je voelt, bij voorbeeld twee maanden lang geen televisie kijken.”

Susana en Maria wonen in een veilige buurt. Het geweld in hun land zien ze vooral op televisie.
Susana en Maria wonen in een veilige buurt. Het geweld in hun land zien ze vooral op televisie.

Is er op school veel geweld?

Maria: “Er wordt niet veel gevochten, maar wel gepest. Een meisje dat goed was in gymnastiek werd door jaloerse vriendinnen getreiterd op Facebook. Ik zag het meisje in de lift huilen. Op school hangen nu lijsten met namen en foto’s van kinderen en ouders die je in vertrouwen kunt nemen.”

Geven jullie pestkoppen kritiek

Susana: “Ik geef mijn vriendinnen geen kritiek. Ik ben bang dat ze boos worden. Ze zijn zo gevoelig, ze nemen alles letterlijk.”
Maria:  “Soms gaan we met alle vriendinnen in een kring zitten en zeggen we elkaar wat we leuk vinden en wat niet.”

Merken jullie iets van de oorlog?

Susana: “De guerrilla vermoordt en ontvoert mensen. Ze vecht tegen het leger en de politie. Ook zijn er gewapende drugsbendes en privé-legers die door rijke veeboeren worden ingehuurd. We zagen op televisie een jongen van twaalf die door de guerrilla ontvoerd was. Hij kwam vrij dankzij losgeld. Zelf zijn we niet bang voor ontvoering, maar het maakte veel indruk. Als ik kon toveren, zou ik de guerrilla laten ophouden.”
Maria:  “Op televisie zien we vaak geweld van criminele bendes uit arme wijken. Ik geloof niet in vrede; er zijn zoveel slechte mensen!”

Wat is een oplossing?

Susana: “Politici zijn rijk. Laten ze scholen oprichten, de wijken waar veel geweld is slopen en er mooie nieuwe huizen bouwen. Ze moeten onderwijs gratis maken en geen geld meer steken in dure winkelcentra. Dan is er geen armoede meer en geen reden voor misdaad. Dan is het hier veel veiliger.”
Maria: “De regering moet met de guerrilla gaan praten en iets nieuws verzinnen. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, maar stel: de regering wil een vierkant tekenen, de guerrilla wil alleen een cirkel. Waarom tekenen ze niet samen een driehoek?
Als ze niet samen iets nieuws bedenken, blijven ze hangen in hun oude standpunt.
Dan komt er nooit vrede.”

Susana

Lievelingskleur: zwart

Hobby’s: zingen, tekenen. saxofoon

Favoriete sport: squash, tennis

Idolen: Shakira, Adèle, Juanes

Lekker: sushi

Maria

Lievelingskleur: goudgeel

Hobby’s: zingen, dansen, schilderen, viool

Favoriete sport: squash, tennis

Idolen: Shakira, Adèle, Het Oor van Van Gogh

Lekker: pasta

Plaats als eerste een reactie