Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Veel Afghanen proberen hun land uit te vluchten. De president is al weg. Zijn paleis is ingenomen door strijders van de Taliban. Wat is er aan de hand in Afghanistan?
Deze familie is gevlucht voor de Taliban die Afghanistan veroveren.
Shutterstock

Wie zijn de Taliban?

De Taliban staan bekend als een terreurbeweging. Ze zijn streng islamitisch en gebruiken geweld om hun doel te bereiken. Ze willen Afghanistan besturen volgens heel strenge islamitische wetten. Daarin staat bijvoorbeeld dat alle vrouwen een boerka moeten dragen en niet mogen werken. Meisjes mogen niet naar school en muziek is verboden.

Waarom veroveren ze Afghanistan?

Tot 2001 waren de Taliban al aan de macht in Afghanistan. Maar ze hadden Al-Qaida geholpen, een andere terreurgroep die op 11 september 2001 een grote aanslag pleegde op o.a. het World Trade Center in New York. Uit wraak vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen om de Taliban te verdrijven. Daarbij kregen de VS hulp van andere landen. Maar na twintig jaar hebben deze legers zich weer teruggetrokken. Daardoor kon de Taliban nu gemakkelijk weer grote delen van Afghanistan veroveren.

Hoe gaat het nu verder?

Veel Afghanen zijn bang voor de Taliban. Ze proberen het land nu te ontvluchten. Buitenlanders in Afghanistan worden door hun regering opgehaald. Maar er willen veel meer mensen mee dan dat er ruimte is in de vliegtuigen. Daardoor is er chaos ontstaan op het vliegveld van de hoofdstad Kaboel. De president is dit weekend al wel gevlucht. Hij schreef op Facebook dat de Taliban gewonnen hebben. De Taliban zeggen een goede relatie te willen met andere landen en dat de Afghanen niet bang hoeven te zijn. Maar veel mensen zijn nog niet vergeten hoe streng de Taliban meer dan twintig jaar geleden regeerde, toen mannen verplicht hun baard moesten laten staan en vrouwen niet alleen de straat op mochten…

Dit verhaal verscheen ook in Kidsweek. 

Plaats als eerste een reactie