Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

‘Vechten’ voor vrede en verandering

Een lijstje van 7 dappere jongeren die vrede of verandering in hun land willen.

De 16-jarige Ahed Tamimi uit de Palestijnse gebieden zit al een paar maanden in de gevangenis omdat ze Israëlische soldaten heeft geschopt en geslagen. Er zijn meer jonge activisten die protesteren tegen wat ze onrechtvaardig vinden. Dat doen ze vaak met gevaar voor eigen leven. Een lijstje van 7 dappere jongeren die vrede of verandering in hun land willen.

1. Palestijnse gebieden

Ahed Tamimi woont al haar hele leven in een dorpje op de Westelijke Jordaanoever. Dit gebied is bezet door Israël. Sinds een waterbron in haar dorp tien jaar geleden is overgenomen door Israël zijn er regelmatig protesten in het dorp. De ouders van Ahed zijn daar actief bij betrokken en ook de 16-jarige verzet zich tegen de militairen. 15 januari stond ze daarom voor de Israëlische militaire rechtbank. Het is niet bekend wanneer de uitspraak is.

2. Pakistan

Malala wil dat alle meisjes in haar land naar school mogen. Volgens de Taliban is dat veel te westers en daarom werd ze op 9 oktober 2012 op 15-jarige leeftijd neergeschoten. Gelukkig overleefde ze deze aanslag en ze praat nu met de belangrijkste mensen ter wereld over wat zij belangrijk vindt: onderwijs voor iedereen. Dat doet ze niet langer vanuit Pakistan. Ze woont sinds de aanslag in Engeland. In 2014 kreeg ze een Nobelprijs voor de Vrede. 

3. Saoedi-Arabië

Op 17-jarige leeftijd werd Ali Mohammed Baqir al-Nimr in februari 2012 gearresteerd. Een paar maanden daarvoor had hij meegelopen in een demonstratie tegen de regering. Hij kreeg de doodstraf, maar wacht al zes jaar op zijn executie. Hij leeft nog wel, maar wordt gemarteld in de gevangenis. Hoe het met hem af zal lopen, is onzeker. In het land werd vorig jaar meer dan honderd keer de doodstraf uitgevoerd. Af en toe zelfs bij een minderjarige. 

4. Kameroen

Met een gitaar en zelfgeschreven vredesliedje reist Divina vanuit de hoofdstad Yaoundé naar het noorden van haar land. Hier plegen terroristen aanslagen, ze maken jongens tot kindsoldaat en meisjes tot seksslaaf. Ze heeft dit zelf niet meegemaakt, maar vindt het belangrijk om er met leeftijdsgenoten over te praten zodat ze hier hopelijk geen slachtoffer van worden. Op 12-jarige leeftijd werd ze genomineerd voor de Kindervredesprijs 2016. Ze vertelde in een interview met Samsam dat ze soms best bang is dat de terroristen het nu ook op haar gemunt hebben.

5. Azerbeidzjan

Tien jaar cel kreeg de 22-jarige Giyas Ibrahimo omdat hij een graffiti-tekst op het standbeeld van de oud-president Alijev van het land had gespoten. Deze machthebber staat bekend als een autoritair leider die weinig tegenspraak duldde. Hij zou zijn verkiezingen bijvoorbeeld niet eerlijk gewonnen hebben. Zijn zoon volgde hem na zijn dood op. Giyas spoot de graffiti in mei 2016, de avond voor de officiële feestdag ter herdenking van de oud-president: Bloemendag. Hij maakte expres een fout in zijn tekst waardoor er ‘Gelukkige Slavendag’ stond en niet ‘Gelukkige Bloemendag’. Hij plaatste samen met een vriend foto’s hiervan op Facebook. Tijdens de verhoren eisten agenten excuses. Toen hij die niet gaf, werd hij geslagen en bedreigd. Hij zit nog steeds gevangen.

6. Egypte

Na twee jaar gevangenis kwam Mahmoud Hussein in maart 2016 vrij omdat hij dringend geopereerd moest worden. Hij zat vast omdat hij op zijn achttiende meedeed aan een protest tegen de militaire regering in zijn land. Hij droeg een t-shirt met een anti-martel tekst. Op weg naar huis werd hij opgepakt. Hij zegt dat hij in de gevangenis zelf ook is gemarteld. Hij wacht nog op een verder proces, maar woont in de tussentijd weer bij zijn familie.

7. Hong Kong

Joshua Wong is zestien als hij in 2014 de leiding neemt in de studentenprotesten in zijn stad. Inwoners van Hong Kong zijn boos omdat de Chinese regering hen had beloofd dat ze zelf hun leider mochten kiezen. Die belofte werd verbroken. Ze mochten bij de komende verkiezingen alleen stemmen op een lijst die de Chinese regering had samengesteld. Joshua is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar. Binnenkort gaat hij de cel in. Er is een documentaire over hem gemaakt.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.