Al jaren is er strijd tussen de boeren en de Fulani, een nomadenvolk dat al eeuwenlang rondtrekt door de Sahel en West-Afrika. “We gaan meestal vier keer per week op pad en dan lopen we wel twaalf uur.” Vroeger was er genoeg plek om de dieren te laten grazen en drinken, maar door klimaatverandering is dat er steeds minder. Boeren en veehoeders vechten nu letterlijk om vruchtbare grond. Vijf jaar geleden liep dit conflict zó uit de hand dat er bij gevechten meer dan duizend doden vielen en mensen op de vlucht sloegen.
Verwijt
De boeren verwijten de herders dat zij hun koeien op hun land laten lopen. Ook zouden de herders hen bedreigen en zelfs doden. De veehoeders vinden dat ze mogen blijven doen wat hun voorouders en daar weer de voorouders van ook al deden. Er zijn nu ook wel rijke veehoeders die zelf stukken land kopen. “Maar wij hebben daar geen geld voor”, vertelt Mustapha. “Mijn vader wordt betaald door de eigenaar van de koeien, ook een Fulani. Met een paar mannen samen zorgen we nu voor zo’n dertig koeien. Ik ben altijd blij als er één verkocht wordt om te slachten, want dan koopt m’n vader nieuwe kleren voor mij en m’n zus. Ik houd van vlees, maar we eten het eigenlijk alleen tijdens islamitische feestdagen.” Mustapha is trots op zijn cultuur en de manier waarop ze leven. “We proberen onze koeien uit de buurt van het land van anderen te houden. Maar soms worden we toch aangevallen door boeren of doden ze één van onze koeien. Maar aan dit gevaar ben ik gewend. We dragen altijd wapens bij ons, stokken en messen. Ik ook. Ik heb zelf nog nooit een wapen hoeven te gebruiken. Maar als het nodig is, dan zal ik dat doen.”


Conflict
Sinds maart is er een nieuwe president in Nigeria en die wil een einde maken aan het conflict tussen de boeren en de veehoeders. Er waren al langer regels die het de Fulani verbood om met hun koeien door de stad en de omgeving te lopen. Maar er stonden geen straffen op het niet nakomen van die regels. De nieuwe president heeft aangekondigd die regels wel te handhaven. “Ik ben bang dat mijn vader zijn baan verliest en dat we dan helemaal geen geld meer hebben. Mijn vader denkt eraan om met zijn motor als taxi wat te verdienen. Ik vind een motor eng. Maar mijn vader zegt dat het een veiligere baan is dan veehoeder zijn.” De toekomst is voor alle Fulani dus onzeker. Mustapha: “Ik ga ‘s avonds wel naar een school voor nomadenkinderen waar we vooral les krijgen in de islam. Dat is leuk, want dan zie ik mijn vrienden. Maar ik zie geen ander beroep voor me dan veehoeder.”
Plaats als eerste een reactie