Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Wat is armoede? En wat is rijkdom?

Hoe komt het dat in het ene land veel meer rijke mensen wonen dan in het andere land? Dat heeft te maken met bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de regering. Ook grondstoffen in de bodem, het klimaat en goed onderwijs spelen een rol.

Superrijk en straatarm

Van de bijna 200 landen in onze wereld zijn er 25 superrijk en ongeveer 20 heel erg arm. Het goede nieuws is dat alle landen steeds een beetje rijker wordt. Alleen gaat dat bij de armere landen langzamer.

Soorten armoede

Er zijn twee soorten armoede. De ene groep armen kan nauwelijks overleven. Zij hebben honger, geen dak boven hun hoofd en vodden aan hun lijf. Dit heeft direct gevolgen voor je lichaam en gezondheid. De andere groep armen heeft wel geld om voedsel, water en onderdak te betalen. Maar volgens de ideeën in hun land of cultuur kunnen zij niet de dingen doen die 'normaal' zijn. Dit kan ervoor zorgen dat deze mensen er niet bij horen en eenzaam zijn. 

€1,70 per dag

Allerlei organisaties proberen de armoede de wereld uit de helpen, zoals de Wereldbank. Zij onderzoeken waardoor armoede blijft bestaan en bedenken oplossingen. Volgens de Wereldbank ben je arm als je minder dan €1,70 per dag te besteden hebt. Dit heb je in ontwikkelingslanden nodig om minstens elke dag wat te eten te kunnen kopen en een dak boven je hoofd te betalen.

Oplossing

Alle armoede de wereld uit krijgen. Daar zijn ontwikkelingsorganisaties en onderzoekers al jaren mee bezig. Eenvoudig is dat niet. Eén van de oplossingen zou kunnen zijn dat alle kinderen naar school gaan. Maar wat als er na je opleiding geen baan te vinden is? Sommigen zijn dan creatief genoeg om een eigen bedrijfje te beginnen. Alleen kan niet iedereen dat. 

Deze kinderen in India helpen mee met geld verdienen.
Deze kinderen in India helpen mee met geld verdienen. Peter de Ruiter

Werken voor je geld

Het klinkt heel simpel: als je arm bent, moet je geld verdienen. Maar vaak is dat niet zo eenvoudig. Wat als er geen banen zijn? Of je bent de hele dag bezig met groente verbouwen om tenminste elke dag wat te kunnen eten? Of je moet uren lopen om water te halen? In die tijd kun je niet naar kantoor gaan om te werken voor je geld.

Waar is armoede?

Als je kijkt naar landen met het hoogste aantal armen per land, dan staat India bovenaan. Hier leven meer dan een kwart van het aantal extreme armen ter wereld. Dat komt doordat er ook heel erg veel mensen in India wonen. De verschillen tussen arm en rijk zijn hier heel groot. Als je kijkt naar de top 10 van landen met de meeste armen in procenten, dan liggen die allemaal in Afrika.

Rijkdom

Als je zelfs geen geld hebt voor brood, dan is duizend euro al een fortuin. Maar heb je een ton op de bank, dan is een miljonair pas echt rijk. En miljonairs, die kijken weer naar mensen met biljoenen. Rijkdom heeft niet alleen met geld of spullen te maken. Je kunt je ook rijk voelen omdat je gezond bent, omdat je leuke familie en vrienden hebt of omdat je ergens een talent voor hebt.

Maakt geld gelukkig?

Geld geeft vrijheid om te doen wat je wilt. Maar een dikke portemonnee is ook lastig. Als je rijk bent, weet je soms niet wie je échte vrienden zijn. Je kunt ook bang zijn om je bezit kwijt te raken. Geld (uit) geven aan een goed doel of aan iets leuks doen met vrienden of familie maakt wel gelukkig! 

Plaats als eerste een reactie