Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Beduusd in de mensenmassa

De binnenplaats van het klooster in Punakha is volgestroomd met mensen. Ze zijn gekomen voor het festival. Drie dagen lang duurt dat. Pema Wangmo (13) heeft een perfecte plaats vooraan. Ze kan de kostuums en maskers van dichtbij zien en toch kijkt Pema bedrukt.

Trompetgeschal klinkt door de luidsprekers. De gong laat de lucht trillen: dojng, dojng, bèng. Langzaam en statig draaien de dansers om hun as; hun rokken zwieren als bolle parachutes om hun benen. De goudbrokaten stof glinstert. Hun maskers met doodskopjes bewegen dreigend op en neer. De kinderen kijken zwijgend toe, het is allemaal zo plechtig. Maar iedereen weet: dansen verjaagt kwade demonen en dat brengt geluk voor de aanwezigen.

De natuur

Pema Wangmo kijkt beduusd. “Eigenlijk ben ik niet zo gelukkig hier,” bekent ze. “Gelukscijfer 5, meer geef ik deze dag niet. Wat mij wel gelukkig maakt? De natuur. Ik word blij als ik vogels hoor fluiten. Ik houd niet van mensenmassa’s en al helemaal niet van veel lawaai. En de zon schijnt vandaag ook al niet. Vandaar dat lage cijfer,” zegt Pema Wangmo.

Het Punakha klooster is een oud fort. Op de binnenplaats vindt het festival plaats
Een klooster in Bhutan.

Plaagclown

“Ik moest van mijn moeder met mijn tante mee naar het festival. Kijk, die man met dat gele masker speelt de gouverneur die heel lang geleden dit klooster liet bouwen.” De stoet met krijgers en monniken brengt de gouverneur naar zijn troon. Een zwart geklede clown met pijl en boog plaagt het publiek. Half dreigend en half lachend struikelt hij over de voorste rijen.

Geven is goed

Pema Wangmo: “Hij bedelt om geld. In het boeddhisme is het goed om te geven.” Haar tante vult aan: “We geloven dat deze man in een vorig leven dieren heeft gedood. Dat is slecht. De clown laat zien: als je dieren doodt, word je later een bedelaar.” Het publiek geeft gul.

Pema Wangmo vindt het allemaal maar zozo
De schedeltjes aan het masker zijn de vijf eigenschappen die ongelukkig maken: onwetendheid, hebzucht, jaloezie, trots en boosheid

Lachen

Om de clown kan Pema Wangmo gelukkig wel lachen. “Dit vertel ik morgen aan mijn vriendin,” zegt ze. Haar gezicht straalt nu. “Mijn vriendin is heel lief. Ze helpt me bij alles. Als ik de meester geen antwoord durf te geven, helpt ze me altijd. En als ik enge dromen heb – wat vaak voorkomt – dan beurt ze me op.”

De schedeltjes aan het masker zijn de vijf eigenschappen die ongelukkig maken: onwetendheid, hebzucht, jaloezie, trots en boosheid
''De gong laat de lucht trillen: dojng, dojng, bèng.''

In het kort:

•Natuur en feesten maken gelukkig
•Volgens het boeddhisme mag je geen dieren doden
•Dansers en clowns vertellen een verhaal waarvan je kan leren

Plaats als eerste een reactie