Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Mae is doof en fan van Billie Eilish

"Gebarentaal past echt bij me," vertelt de dove Mae (11) uit Schijndel. Ze is dan ook het liefst met andere doven.
"Gebarentaal past echt bij mij", vertelt de dove Mae.
Rob Keeris

Vertel eens wat over jezelf?

“Dat kan ik in de Nederlandse Gebarentaal doen of ik gebruik mijn stem. Als je nooit gebaren hebt geleerd, dan snap je me waarschijnlijk niet. Dus ik gebruik mijn stem. Dat doe ik met bijna alle horende mensen. Ik ben de enige dove in de familie, maar mijn ouders en mijn zus kunnen best goed gebaren. Alleen mijn jongste zusje gebruikt kapot weinig gebaren. Die moet ze nog leren. Maar als ik naar de tandarts of naar het ziekenhuis moet, dan gaat er ook een gebarentolk mee. Mijn moeder kan niet zo snel gebaren.”

Iedereen kent nu gebarentolk Irma...

“Ja, door de corona-persconferenties op tv. Eerder was er wel ondertiteling voor doven bij het nieuws, maar een gebarentolk is veel fijner. De Nederlandse Gebarentaal is sinds een paar maanden een officieel erkende taal. Vroeger was het verboden voor doven om gebaren te gebruiken. Dat deden ze toen soms stiekem. Gebarentaal is mijn taal en identiteit. Ik droom weleens dat iedereen als kind op school een paar gebaren leert. Dat zou heel handig zijn, helemaal nu iedereen overal mondkapjes draagt. Die maken het voor mij nog lastiger om te communiceren. Als ik iemands mond niet zie en ik zie iemands gezichtsuitdrukking niet, dan snap ik niet wat diegene zegt. Dan raak ik geïrriteerd.”

Mae spreekt gebarentaal
De dove Mae is blij met de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal.
Mae is blij met de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. Rob Keeris

Wat zorgt nog meer voor irritatie?

“Vaak vragen mensen hoe het voelt om doof te zijn. Ik weet het niet, ik ben het gewoon. Als ik met een vriendin aan het winkelen ben en we maken gebaren, dan kijkt iedereen naar ons. Dat is ook irritant. Soms heb ik het gevoel dat ik word buitengesloten, bijvoorbeeld thuis tijdens het eten. Dan vergeten ze weleens gebaren te maken en heb ik geen idee waar het over gaat. Als ik eerlijk ben, ben ik het liefst met andere dove mensen. Ik heb wel ook een paar horende vrienden. Ik heb ze een paar gebaren geleerd. Maar ook hen moet ik weleens vragen of ze langzamer en duidelijker willen praten. Dat durf ik alleen niet altijd en ook niet bij iedereen.”

Jij kunt best goed praten...

“Ja, ik ben wel doof, maar ik heb door heel hard te oefenen met logopedie op school en thuis best goed leren praten. Vooral bepaalde letters waren moeilijk, zoals de -s. Ik ga naar een speciale school met allemaal andere kinderen die doof of slechthorend zijn, of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Die school is in Vught, ik ga altijd heen en weer met een taxibusje.”

Jij houdt heel erg van muziek, toch?

“Mensen zijn vaak verbaasd dat ik naar muziek luister. Ik heb zelfs een tijdje op gitaarles gezeten. Ik heb een cochleair implantaat: dat is een apparaatje in mijn hoofd en aan de buitenkant bij mijn oor. Het helpt me geluiden te horen. Die kan ik ook aansluiten op mijn smartphone en zo kan ik direct muziek luisteren, zonder dat iemand anders het hoort. M’n ouders kunnen dus nooit zeuren dat het geluid te hard staat. Handig!”

Plaats als eerste een reactie