Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Kalligrafie in China

Ke-han (11) woont in Shanghai, de grootste stad van China. Ze is gek op kalligraferen: de kunst van het mooi schrijven.

Talent

Gewapend met een penseel, een potje zwarte inkt, papier en een boek met voorbeelden, ging Ke-han als zevenjarige voor het eerst naar kalligrafie-les. Sindsdien volgt ze één uur per week privé-les. Eerst was het een zwarte nachtmerrie” vertelt Ke-han. “De inkt zat overal: op mijn vingers, op mijn kleren en over het hele papier. Het leek wel mislukte graffiti! Ik heb lang moeten oefenen voor ik het kalligraferen onder de knie had. Nu kan ik mooie karakters schrijven.”

Precies werkje

Chinese karakters kalligraferen is moeilijk omdat elk karakter uit verschillende penseelstreken bestaat. “Het is lastig om precies de goede vorm op papier te krijgen. In het begin waren mijn karakters steeds te dik of te dun!” herinnert Ke-han zich. “Je moet de penseelstreken van een karakter zo verdelen dat ze in balans zijn."

Ke-han oefent elke dag minstens een half uur, soms meer
Het penseel houd je recht boven het papier. Druk het penseel aan het begin van de streep een beetje plat en trek het door naar de streep. Til het penseel in één beweging op en maak zo een mooi puntig einde aan de streep
De mooiste kalligrafieën worden verzameld voor de kalligrafiewedstrijd aan het eind van het schooljaar
Ke-han gebruikt vier of vijf vellen kalligrafie-papier per dag

Oefening

In Shanghai leren de meeste kinderen op de basisschool kalligraferen. Op Ke-han’s school krijgen ze elke dinsdagmiddag les. In hun speciale kalligrafie-schrift staan vakjes met rode Chinese karakters die ze met zwarte inkt naschilderen. “Vul het rood in” heet deze oefening. Je volgt de rode vormen met je penseel. Een makkie? Echt niet.

Wilde karakters

Kalligraferen kan op allerlei manieren. Ke-han en haar klasgenoten oefenen meestal de gewone ‘Kai-stijl’. Die kan iedereen makkelijk kan lezen. Er zijn ook andere stijlen zoals de ‘Yan stijl’ en de ‘Lee stijl’. Deze zijn genoemd naar beroemde oude kalligrafie-meesters. Lastiger te lezen is de ‘Wilde stijl’. De wilde karakters samen lijken net een uitbundig modern schilderij.

In het kort:

• Kalligraferen is de kunst van het mooi schrijven
• Kalligrafie vraagt om oefening en concentratie
• Op veel Chinese scholen leren kinderen kalligraferen

Plaats als eerste een reactie