Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Martin Luther King dag

Elke derde maandag van januari is het Martin Luther King-dag. De dag van de man die opkwam voor zwarte én blanke mensen.

Kyan (11) uit Den Bosch houdt over twee maanden zijn spreekbeurt over Martin Luther King. Waarom? "Mijn eerste spreekbeurt ging over een Thaise vechtsport, maar nu wil ik graag iets vertellen over iemand waar veel kinderen in mijn klas niet zoveel over weten. Wat ik heel bijzonder aan hem vind, is dat hij opkwam voor de rechten van zwarte én blanke mensen." Hij heeft al wat onderzoek gedaan. "Ik heb over hem gelezen in het boek Helden. Daar staan ook dingen in over Anne Frank en Gandhi. En ik heb de trailer van de film Selma gezien. Daarom weet ik bijvoorbeeld dat hij rookte."

Vrij van school

Dat het vandaag Martin Luther King-dag is, wist Kyan niet. In Amerika hebben de meeste kinderen daarom vandaag vrij van school. "Ik weet wel dat er een expositie is in Amsterdam en dat er vanavond een voorstelling is in een kerk. Alleen kan ik niet gaan, want ik moet morgen weer naar school."

Moord

Kyan bereidt zich voor op zijn spreekbeurt door boeken te lezen en op internet te kijken. Want hoe is het eigenlijk afgelopen met Martin Luther King? Dat weet Kyan dan juist weer piekfijn te vertellen. "Hij werd doodgeschoten en ze hadden een verdachte, maar niet genoeg bewijs. Dus er is nooit iemand voor veroordeeld.’ En hoe ziet zijn spreekbeurt er straks uit? ‘Ik maak een powerpoint en ik ga zeker een stukje laten zien uit zijn bekende toespraak I Have A Dream."

Plaats als eerste een reactie