Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

De voor- en nadelen van toeristen

Waar struikel je over de toeristen? En wat betekent massatoerisme voor landen en hun inwoners?

Onderweg

Reizigers zijn er altijd al geweest: pelgrims, koopvaarders, soldaten en ontdekkingsreizigers. Maar hun reis was meer een zakelijke of idealistische missie dan dat ze op pad waren uit interesse voor cultuur of natuur. Onderweg en op hun bestemming kwamen de reizigers natuurlijk wel bijzondere plekken tegen, maar dat was meer toeval. In de 18e eeuw gingen rijke edellieden als deel van hun opvoeding naar andere steden of landen. Hier leerden ze nieuwe talen en proefden nieuwe gerechten. Eigenlijk waren zij de eerste ‘echte’ toeristen.

Geld

Toerisme is één van de grootste en belangrijkste industrieën ter wereld. Van de tien banen is er één in het toerisme. Er wordt meer geld in verdiend dan met de export van olie, voedsel of auto’s. Mega gebeurtenissen zoals de Olympische Spelen, een WK Voetbal of een koninklijk huwelijk zorgen voor een tijdelijke toename aan toeristen. Om dat goed te laten verlopen, moeten er soms flinke investeringen gedaan worden. Voor de Winterspelen in Zuid- Korea werd er vorig jaar zelfs een nieuw vliegveld gebouwd. Maar uiteindelijk is het goed voor de schatkist.

Cubaanse vrouw met sigaar
In Cuba zijn er vrouwen die in speciale klederdracht voor toeristen op een plein sigaar roken. Shutterstock

Trots

Veel mensen zijn trots op hun cultuur en vinden het leuk als ‘vreemden’ meedoen met hun cultuur en bijvoorbeeld willen proeven van hun gerechten of meedansen tijdens een feest. Tegelijkertijd verdwijnen overal ter wereld traditionele gebruiken en gewoontes. Juist buitenlandse toeristen vinden die dingen interessant. Soms worden die tradities dan weer opgepoetst of in een nieuw jasje gestoken om toeristen te lokken (en zo geld te verdienen). Een voorbeeld zijn de vrouwen in Cuba die speciaal voor toeristen in traditionele klederdracht naar een plein gaan om daar dikke sigaren te roken. Die kleren dragen ze natuurlijk niet als ze naar de markt gaan of thuis de afwas doen.

Nadelen

Ondertussen zijn veel dorpen of gebieden afhankelijk van de inkomsten van toerisme. Zolang de bezoekers blijven komen, is daar natuurlijk niets mis mee. Maar als de toeristen ineens wegblijven, kan het voor grote financiële problemen zorgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ergens een natuurramp is gebeurd of omdat er politieke onrust is. Er zijn nog andere nadelen van veel toeristen op één plek. Thailand sloot bijvoorbeeld verschillende eilanden omdat de vakantiegangers het evenwicht in de natuur verstoorden en het milieu beschadigden. En in Hoi An, een historisch stadje aan de kust van Vietnam, lopen elke dag zoveel mensen over de 400 jaar oude Japanse Brug dat experts nog maar één manier zien om de brug te redden: helemaal afbreken en opnieuw opbouwen.

Geen respect

Helaas gedragen niet alle toeristen zich als een welopgevoede gast. Soms houden ze totaal geen rekening met de gebruiken en gewoontes in een land. In Cambodja maakten toeristen bijvoorbeeld foto’s in hun nakie bij een heel belangrijke tempel. Sindsdien heeft de regering kledingregels ingesteld. Bergbeklimmers laten afval achter op de Mount Everest in de Himalaya, in Hong Kong klagen ze over de slechte manieren van Chinese bezoekers en in Amsterdam struikelen bewoners over toeristen die dronken in de portiekjes van grachtenpanden hangen. In Barcelona hebben ze er zo hun buik van vol, dat ze zelfs de straat op gaan om te demonstreren tegen het massatoerisme.

Globy met een paspoort in zijn hand
Globy met een camera in z'n hand

Overdrijven

Ontspanning en plezier is allang niet meer het belangrijkste voor toeristen. Veel mensen willen iets anders dan anders: een unieke ervaring. Dat betekent niet wakker worden in een anonieme hotelkamer die er in elk land hetzelfde uitziet. Maar slapen bij mensen in hun ‘gewone’ huis, of overnachten in een tipi die indianen zelf trouwens allang niet meer gebruiken. Soms worden deze ervaringen wel wat overdreven. Voor je het weet vaar je in Las Vegas (Amerika) in een gondel uit Venetië (Italië) over een nepgracht in de schaduw van de Eiffeltoren (Frankrijk).

Meer toeristen

Er komen steeds meer buitenlandse gasten naar Nederland. 80 procent zijn Europeanen, maar het aantal toeristen uit landen als Rusland en China stijgt razendsnel. Een op de drie toeristen (37%) bezocht Amsterdam.

Cruises

Amsterdam is de best bezochte stad van Europa. Er komen jaarlijks zo’n 16 miljoen dagjesmensen naar de hoofdstad. Dat komt vooral door de cruise- schepen die aanleggen met vooral Chinezen, Amerikanen en Japanners.

Kaas

Toeristische trekpleisters in Nederland zijn de kaasmarkten in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden.Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de buurt en de groothandelaren, maar de andere markten zijn voor de show. Het is een decor voor Amerikaanse en Aziatische toeristen.

Kaasmeisje.
Shutterstock

Plaats als eerste een reactie