Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …

Kenderley won één keer een missverkiezing.

Missverkiezing

Een schoonheidswedstrijd winnen. Dat is de droom van veel meisjes in Venezuela. Kenderly (10) deed mee aan een missverkiezing.

Wat is een missverkiezing?

“Het is een wedstrijd waarin gekeken wordt wie het mooiste is. Je poseert voor fotografen, je moet dansen en op een catwalk lopen. Je moet ook vragen beantwoorden, zoals wat je later wilt worden.”

Hoe kun je winnen?

“Het gaat erom dat je een goed mens bent. Natuurlijk is schoonheid ook belangrijk. Je draagt een mooie jurk en je hebt make-up op, maar zonder die dingen zou je nog steeds kunnen winnen. Het gaat erom dat je mooi van binnen bent. Dat weet ik zeker.”

Heb je wel eens gewonnen?

“Ik heb twee keer verloren en één keer gewonnen. Ik was stomverbaasd, maar ook heel blij. Mijn mama was nog blijer. Ze knuffelde me heel lang en stevig.
Toen het applaus alweer afgelopen was, hield ze me nog steeds vast.”

Wie beslist of je wint?

“Dat is een jury. Het is maar goed dat we zelf niet kunnen kiezen, anders zouden we allemaal op onszelf stemmen. Het is eerlijker dat iemand beslist die je niet kent.”

Zijn de verliezers heel verdrietig?

“Ja, sommige meisjes huilen. Hun ouders gaan ook wel eens ruzie maken over de uitslag. Ze zeggen dat er vals is gespeeld of dat de jury is omgekocht. Alle ouders willen dat hun dochter wint.”

Wat is er niet leuk aan meedoen aan een schoonheidswedstrijd?

“Dat je altijd zo lang moet wachten. Het opmaken en het krullen in je haar zetten duurt uren. Je moet ook heel lang wachten voordat je de catwalk op mag.”

Mag iedereen meedoen?

“Een jurk laten ontwerpen, de make-up en de danslessen kosten veel geld. De meeste ouders hebben dat niet. Veel mensen in Venezuela zijn arm. Zij kopen liever een pak rijst, dan dat ze sparen voor een galajurk.”

Als je arm bent kun je dus nooit de mooiste van Venezuela worden?

“Als je ècht wilt, zijn er altijd mogelijkheden. Je moet je een winnaar voelen van binnen. Misschien word je op een dag dan wel echt Miss Venezuela.”

 

 

Door: Sytske Susie Jellema

Kenderly’s favorieten

Wil later worden: actrice en fotomodel.
Lievelingseten: pasticho, een soort lasagne met kaas en ham.
Favoriete kleur: roze en paars.
Favoriete vak: rekenen.

 

 

Deelnemers missverkiezing Venezuela
Deelnemers missverkiezing Venezuela

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.