Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Iedereen in Mongolië heeft paarden

Tyleck (13) woont in Mongolië: een land met uitgestrekte steppen: grasland zonder bomen. Ze verhuist met haar ouders, zes zussen en één broertje in een tent van plek naar plek. Zoals alle nomaden doen.
De nomaden in Mongolië hebben allemaal paarden en yaks.
Wilde Ganzen

Paardrijden

Op haar derde leerde Tyleck al paardrijden, net als iedereen in de familie. Op haar vijfde deed ze mee aan haar eerste wedstrijd. Zo gaat dat in Mongolië. Tyleck en haar familie trekken als nomaden met hun tenten en dieren steeds weer naar een ander gebied. Ze houden een soort koeien: yaks. Die laten ze grazen op die steppen. En iedereen heeft dus paarden.

Klimaatverandering

Net als overal in de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering in Mongolië goed te merken. Het is er nu vaak veel te droog, waardoor er niet genoeg gras groeit voor het vee. Met hulp van Wilde Ganzen zijn er stallen gebouwd waar de yaks in de koude winter kunnen schuilen. Voor de families zijn er groentekassen gebouwd. Hier verbouwen ze komkommer, sla, wortels en kool: groenten die de meeste kinderen nog nooit gegeten hadden. Dankzij dit voedsel gaat hun gezondheid met sprongen vooruit.

Wat doet Wilde Ganzen?

Wilde Ganzen zorgt ervoor dat Nederlanders die iets willen doen aan armoede, gaan samenwerken met mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Wij geven trainingen en geld zodat ze bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en water putten kunnen bouwen. Zo krijgen kinderen in arme dorpen en buurten meer kansen op een goede toekomst. Wil je meer weten?

Plaats als eerste een reactie