Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Yasmine: "Deze ramadan is extra bijzonder"

Niet met de hele familie ‘s avonds het vasten verbreken, niet samen bidden in de moskee en geen groot Suikerfeest. Ramadan is dit jaar door de corona-maatregelen voor elke moslim anders dan anders. Maar voor Yasmine (11) uit Amsterdam is deze ramadan hoe dan ook bijzonder: “Ik doe voor het eerst mee.”
Yasmine doet dit jaar voor het eerst mee met ramadan.
Noémi Beyer

Overal ter wereld beginnen moslims morgen met vasten. Ramadan is voor de gelovigen een maand van bezinning, maar ook van gezellig samen eten als de zon onder is. Vaak ook met familie en vrienden. Yasmine: “Maar dit jaar blijven we alleen met ons gezin. Dat is wel jammer, maar wij kunnen het heel goed leuk maken met z’n allen. Mijn vader maakt vaak grapjes en we spelen kaartspelletjes of ik ga elastieken met mijn broer, zus en broertje.” 

Zwaaien

Bij oma aanschuiven voor een lekkere maaltijd kan nu natuurlijk ook niet. “Zij is zelf al in de tachtig en bij haar in huis woont mijn overgrootmoeder en die is al 97. Maar we gaan wel naar haar huis om te zwaaien naar elkaar. Oma komt dan op het balkon.” Videobellen proberen ze wel eens, maar dat leidt eigenlijk vooral tot ergernis. “Oma heeft een oude telefoon en dan is de verbinding sloom en verstaan we elkaar niet. Bellen is dan toch fijner.”  

De vader van Yasmine is conciërge op haar school. Juf Noémi hing de werkjes van de leerlingen op het raam om te laten zien hoe erg ze hen mist.
De vader van Yasmine is conciërge op haar school. Juf Noémi hing de werkjes van de leerlingen op het raam om te laten zien hoe erg ze hen mist. Noémi Beyer

Moskee

Normaal gaat haar vader met haar broers naar de moskee. “Onze moskee heeft wel een speciaal deel voor de vrouwen en meisjes, maar ik bid liever thuis. Nu gaat iedereen dat gewoon in ons huis doen.” Ook al is het dit jaar anders dan anders, Yasmine verheugt zich er toch op. “Deze ramadan is extra bijzonder. Ik doe voor het eerst mee. Dat geeft een fijn gevoel omdat ik dan eindelijk weet waar mijn ouders het over hebben. Ik hoor er dan echt bij en ik krijg beloningen van Allah.” Yasmine heeft zich goed voorbereid. “Ik heb de laatste tijd wel extra veel gegeten. Geen snoep of koekjes, maar gezonde dingen. Het zal wel moeilijk gaan worden. Ik kijk gewoon hoe lang ik het kan volhouden.”

Suikerfeest

Het Suikerfeest waarmee het eind van de maand ramadan wordt gevierd, wordt niet het feest dat het normaal is. Maar ook daar maakt Yasmine zich niet druk om. “Normaal gaan we dan altijd met de hele familie barbecueën in het park en zwemmen in het pierenbadje. Dat kan nu niet. Maar ik vind het niet erg. Ik denk dat ik toch wel cadeautjes van mijn ouders krijg. Meestal geld. En ik heb me er ook al bij neergelegd dat we deze zomer niet op vakantie gaan naar Marokko."

Plaats als eerste een reactie