Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Spelen en poffertjes eten

Het is al de vijfde keer dat Reem (10) op Schiphol is. Ze komt uit Canada. Nu wacht ze met haar familie op het vliegtuig naar Libanon. 
Voordat Reem en haar broertje doorreizen naar Libanon eten ze iets typisch Nederlands.
Roberto Rizzo

Het is acht uur ‘s ochtends. Reem valt bijna in slaap. In het vliegtuig heeft ze geen oog dicht gedaan. Slapen is zonde, zegt Reem lachend. “Er was zóveel te doen. De zes uur vlogen voorbij! Ik heb de film ‘Dolphin Tale’ gezien en spelletjes gedaan.” Haar broertje Abdul-Rafouf (8) roept: “Kom je mee op de glijbaan?” Reem springt op. “Bewegen is het beste middel tegen vermoeidheid!”

Wachtkamer

Reem en Abdul-Raouf zijn, samen met hun ouders in het gebied achter de paspoortcontrole. Dat is de plek op Schiphol waar mensen wachten op hun volgende vlucht. Die van Reem gaat over vier uur. Gelukkig hoeft ze zich niet te vervelen. Er zijn winkels en restaurantjes, een speeltuin en een groot beeldscherm met het laatste nieuws.

Lekkere kip

Gisteren vertrok Reem uit Canada. “Daar heb ik drie jaar gewoond. Ik vond het er wel leuk, maar ik had altijd heimwee naar Libanon. Mijn oma daar maakt de lekkerste kip van de wereld. Zij woont er nog. Ik ben ook in Libanon geboren, maar toen ik nog een baby was verhuisden we naar Abu Dhabi in het Midden-Oosten.” Door het werk van haar vader verhuist het gezin regelmatig

Reem en haar broertje zijn gewend aan reizen en verhuizen.
Reem en haar broertje zijn gewend aan reizen en verhuizen. Roberto Rizzo

Vakantie

“Nu gaan we eerst op vakantie naar Libanon. Ik heb mijn oma al een jaar niet gezien! Daarna gaan we weer naar Abu Dhabi. Ik ben graag in het Midden-Oosten. Het eten daar is geschikt voor moslims, halal heet dat". Reem heeft weinig spullen in haar handbagage. Alleen een iPad. Geen foto’s van vrienden of van het huis waar ze in Canada woonde. “Plekken en mensen bewaar ik in mijn hoofd en in mijn hart.”

Vervelen op Schiphol? Dat kennen Reem en Abdul-Raouf niet.
Vervelen op Schiphol? Dat kennen Reem en Abdul-Raouf niet. Roberto Rizzo
In haar handbagage heeft Reem alleen haar iPad.
In haar handbagage heeft Reem alleen haar iPad. Roberto Rizzo

Top 5 intercontinentale vluchten (tussen Schiphol en landen buiten Europa)

• Verenigde Staten
• China
• Canada
• Verenigde Arabische Emiraten
• Nederlandse Antillen

In het kort:

• Transfer betekent overstappen
• Passagiers die over moeten stappen wachten achter de paspoortcontrole
• Voor 40% van de reizigers die op Schiphol landt, is Schiphol een overstappunt

Plaats als eerste een reactie