Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wie is de mooiste van het land?

Franyelly was erg trots toen ze een missverkiezing won.

Wat is een missverkiezing?

“Het is een evenement waarbij je op een podium danst en over een catwalk loopt in verschillende mooie jurken. Je geeft de presentator antwoord op vragen, zoals wat je later wilt worden en wat er mooi is in de provincie waar je vandaan komt. Je moet ook poseren voor fotografen.”

Is het moeilijk?

“De meeste meisjes hebben maanden geoefend. De juryleden zitten op de eerste rij. Ze geven elk meisje een cijfer tussen de één en de vijf. Hoe hoger het cijfer, hoe mooier ze je vinden. Tijdens de finale wordt bekend gemaakt wie de nieuwe schoonheidskoningin is. Die krijgt de kroon van de winnares van het jaar daarvoor.”

Hoe win je zo’n wedstrijd?

“Door altijd naar alle danslessen te gaan, thuis te oefenen met lopen en heel gemotiveerd te zijn. Natuurlijk moet je ook mooi zijn, maar je moet vooral een goed hart hebben.”

Hoe was het om te winnen?

“Ik was superblij en ik voelde me heel speciaal. Helemaal toen mijn familie me feliciteerde. Maar meedoen is veel belangrijker dan winnen.
De organisatoren en mijn ouders zeggen altijd dat iedereen een winnaar is, ook al krijgt maar één meisje de kroon.”

Zijn de verliezers verdrietig?

“Vaak wel. Sommige meisjes huilen, maar door mee te doen leer je tegen je verlies te kunnen. Het gebeurt ook dat de ouders het niet eens zijn met de uitslag. Dan zeggen ze dat er vals is gespeeld of dat de jury is omgekocht. De ouders gaan dan ook ruzie met elkaar maken, ze willen allemaal dat hun dochter wint.”

Jouw jurk ziet er duur uit. Hoeveel kost het om mee te doen?

“Mijn jurk is speciaal voor mij ontworpen, dus die was wel duur. Dan moet je nog betalen voor de danslessen, make-up, de styling van je haar en voor de inschrijving. In totaal kost meedoen duizenden Bolivar (honderden euro’s). Kinderen van arme ouders kunnen daardoor niet meedoen aan Mini Miss Venezuela.”

Zou je namens je land mee willen doen aan een internationale schoonheidswedstrijd?

“Ik denk het wel. Venezuela is een heel mooi land met een prachtige natuur, maar we hebben wel veel problemen. Er is bijvoorbeeld niet veel eten in de supermarkt waardoor er altijd enorm lange rijen voor de ingang staan. We hebben ook veel criminaliteit. Toch zou ik Venezuela in het buitenland vol trots vertegenwoordigen!"

Wat vind je niet leuk aan een missverkiezing?

“Dat je altijd heel lang moet wachten. Eerst zit je uren stil voor de make-up en de krullen in je haar en dan duurt het lang voor je eindelijk de catwalk op mag. Na de finale wil ik altijd meteen al die lagen make-up eraf. Mijn moeder boent mijn gezicht dan heel hard met water.”

Achter de schermen

De laatste krul wordt gemaakt, de laatste lippen gestift. Iedereen is zenuwachtig, zo vlak voor de missverkiezing. 

Maar Franyelly (10) uit Caracas, de hoofdstad van Venezuela, houdt haar hoofd koel. 

Zij won een jaar geleden de kroon en neemt journalist Sytske Susie mee voor een kijkje achter de schermen.

 

Door: Sytske Susie Jellema

Franyelly’s favorieten

Eten: pizza
Schoolvak: rekenen
Kleur: roze

Deelnemers missverkiezing Venezuela
Deelnemers missverkiezing Venezuela

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.