Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Veilig internetten doe je zo!

WhatsApp, Snapchat, TikTok of Instagram: bijna iedereen stuurt weleens een foto door. Van jezelf, of soms ook van een ander. Hartstikke leuk natuurlijk, zeker als je veel likes krijgt. Maar er zitten ook risico’s aan die grote gevolgen kunnen hebben. Het is daarom heel belangrijk om te weten wat je deelt. Hoe dat zit? Dat lees je hier!

Ping! 

Je krijgt een berichtje binnen op je telefoon. Tot je verbazing zie je dat het een blootfoto is. Even twijfel je. Meteen wissen? Of stuur je de foto door in de WhatsAppgroep van school? Je denkt vooruit aan de reacties die je zal krijgen. Waarschijnlijk vindt iedereen je superstoer als je dat doet! Toch? En wat maakt het ook uit, je kent diegene op de foto toch niet. Dus hup, doorsturen naar zo veel mogelijk mensen! Is dat wel een goed idee? 

Strafbaar

Nee, pas op. Want het maken, hebben en/of doorsturen van een blootfoto van iemand die jonger is dan achttien jaar is strafbaar. Sowieso een blootfoto zonder toestemming doorsturen is strafbaar. Het kan grote gevolgen hebben voor degene die op de foto staat. Als iets eenmaal online staat of is doorgestuurd, is het héél lastig om dit nog van het internet te verwijderen. Daar kan iemand de rest van zijn leven last van hebben, bijvoorbeeld wanneer hij/ zij later een baan wil zoeken. En denk je eens in: hoe zou jij het vinden als de hele school of je vriendengroep een blootfoto van jou zou zien? Precies…  

Vraag het eerst even

Sociale media zijn leuk en spannend, en foto’s met elkaar delen is normaal. Maar alléén als je aan diegene van wie de foto is hebt gevraagd of dit mag. Als het om een foto van jezelf gaat, denk dan eerst na hoe je het zou vinden als iedereen deze foto zou zien. Want die kans bestaat helaas altijd. Als je dat niet fijn zou vinden, durf nee te zeggen. Of stuur een net iets minder spannende foto. 

Tips
1.    Deel geen dingen waarvan je niet wilt dat iedereen ze ziet of waar je later spijt van kunt krijgen. 
2.    Jij bepaalt wat je deelt. Als iemand jou vraagt om iets te sturen waar je je niet fijn bij voelt, moet je dit ook niet doen. 
3.    Als je iets niet zou doen in het echte leven, doe dit dan ook niet online.
4.    Wees altijd kritisch met online vriendschapsverzoeken. 
5.    Deel geen persoonlijke informatie zoals je adres of je rekeningnummer. 
6.    Zet je social media-account altijd op privé. 
7.    Houd het gezellig, zorg ervoor dat je met jouw berichten anderen niet kwetst.

Iets vervelends gebeurd? Ga naar: Helpwanted.nl / Vraaghetdepolitie.nl / Meldknop.nl / Kindertelefoon.nl
 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.