Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

"Vulkaanuitbarstingen op IJsland zijn heel gewoon"

Vanuit zijn slaapkamerraam ziet Sölvi (11) de vulkaan Fagradalsfjall die sinds vrijdagavond gloeiendhete lava uitspuugt. En ook al spreekt hij IJslands: de naam van deze berg is ook voor hem een echte tongbreker.
Sölvi woont op IJsland waar vaak aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn.
Eigen foto

“We wonen er zo’n 35 kilometer vandaan, dus dat is best dichtbij. Maar doordat het steeds zo bewolkt is, zie ik verder niets van de uitbarsting.” Sölvi verhuisde afgelopen december van Nederland naar IJsland; de geboorteplek van zijn moeder. “Voor mensen hier zijn aardbevingen en vulkaanuitbarstingen heel gewoon.” Dat Sölvi lag te slapen op het moment van de uitbarsting vindt hij dan ook helemaal niet erg. “Het gaat nu nog steeds door. De laatste keer dat deze vulkaan uitbarstte, is 800 jaar geleden. De lava bleef toen 300 jaar stromen. Ik ben benieuwd of dat nu ook zo lang gaat duren. Maar we hoeven niet bang te zijn. De lava stroomt gewoon de zee in.”

Giftige stoffen

Een buurman is al gaan kijken en eigenlijk wilde Sölvi wel mee. “Maar de regering raadt het af. Er kunnen giftige stoffen in de lucht zitten en de mensen die daar wonen, moeten ook hun ramen dichthouden. Ik denk dat het naar rotte eieren ruikt. Die geur van zwavel ruik je hier op het eiland ook bij de geisers waar heel warm water uit de bodem komt.”   
De uitbarsting kwam na weken van aardschokken. “Er was een persconferentie op tv waarin ze vertelden dat het zou gebeuren. Maar ze hebben het niet precies kunnen voorspellen. Er zat een paar weken verschil in.” De eerste beving voelde Sölvi op school. De juf had haar leerlingen goed voorbereid. Ze zei: “Als er een heel zware schok is, moeten we onder de tafels gaan liggen. Rustig blijven en niet gaan gillen.” 

Plaats als eerste een reactie