Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Kinderrechten

Een veilige plek om te wonen. Gezonde voeding en hulp als je ziek bent. Maar ook mogen zeggen wat jij vindt en weten wat er aan de hand is. Daar heb jij als kind recht op. Al deze - en nog veel meer - afspraken staan in het Kinderrechtenverdrag.

Het Kinderrechtenverdrag

Het Kinderrechtenverdrag is in 1989 aangenomen. Het bestaat in totaal uit 54 afspraken. Deze gelden voor álle kinderen tot achttien jaar, overal ter wereld. En bijna alle landen ter wereld hebben afgesproken om zich eraan te houden. Nederland ook!

Jij hebt recht op een speciale kinderversie van het regeerakkoord. Waarom? Dat leggen we uit aan de hand van twee artikelen uit het Kinderrechtenverdrag: artikel 12 en artikel 17.

Artikel 12

Als kind ben je vrij om te denken wat je wilt en mag je over alles je mening geven. Zeker als het over dingen gaat die je belangrijk vindt. En volwassenen die beslissingen over jou nemen, zoals politici, moeten ook vragen naar jouw mening en hiernaar luisteren. Ook al zijn het uiteindelijk de volwassenen die de beslissing nemen. Dat is jouw recht en de overheid moet zorgen dat dit ook echt gebeurt.

Artikel 17

Maar als je ergens een mening over wilt hebben, moet je er natuurlijk wel iets van af weten. Je hebt daarom het recht op informatie in begrijpelijke taal. Kinderen moeten informatie uit verschillende boeken, televisie, radio, kranten of van internet kunnen halen. De overheid moet hiervoor zorgen. Ook moet er informatie geschreven worden die voor kinderen interessant is en waar ze wat van kunnen leren. De overheid moet kinderen beschermen tegen informatie die niet goed voor ze is. Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. Er moet rekening worden gehouden met verschillende talen en culturen van kinderen.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.