Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Verkiezingen in Thailand

Een overleden oma op de kiezerslijst en stembureaus waar het licht uitviel. De verkiezingen in Thailand verliepen nogal vreemd.
Milk (11) offert kaarsen en brandt wierook in een boeddhistische tempel in Bangkok.
Michael Broekmeulen

Het waren de eerste verkiezingen nadat vijf jaar geleden een legerleider de macht greep in Thailand. Hij beloofde toen 'snel' verkiezingen, maar die lieten dus een flinke tijd op zich wachten. Deze verkiezingen moesten de democratie in het Aziatische land herstellen, maar de manier waarop de verkiezingen zijn verlopen lijken niet helemaal eerlijk. De strenge generaal was in de aanloop naar de verkiezingen al duidelijk niet van plan het premierschap aan iemand anders te gunnen.  

Koning

Een prinses (de zus van de huidige koning) had zich in februari kandidaat gesteld als premier, maar de partij die haar naar voren schoof werd door de legerleider verboden omdat ze de grondwet zouden hebben overtreden. De koning zelf bemoeide zich bij hoge uitzondering ook al met de zaak door te zeggen dat hij het maar niks vond dat een lid van het koningshuis de politiek in wilde. In Thailand is de mening van de koning heel erg belangrijk, dus dit gaf de legerleider natuurlijk een voorsprong. 

Grondwet

Diezelfde legerleider had eerder al een regel aan de grondwet toegevoegd dat het leger de 250 senaatsleden aanwijst. Samen met de 500 parlementsleden die tijdens deze verkiezingen zouden worden gekozen, bepalen zij de premier. Alweer een voordeel voor de militair. 

Stembiljetten

Ook de verkiezingen zelf zouden niet helemaal eerlijk zijn verlopen. Er zouden meer stembiljetten dan kiezers zijn, stembussen zonder verzegeling en op sommige bureaus viel het licht uit waardoor stemmen met zaklampen geteld moesten worden. Iemand zag zelfs de naam van haar overleden oma op een kiezerslijst staan. De uitslag is nog steeds niet bekend, maar de kans is groot dat de militairen in het land aan de macht zullen blijven. 

Plaats als eerste een reactie