Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

“Er is geen goede democratie in Indonesië”

Het gezin Munir wacht op hun vlucht naar Indonesië.
Anna van der Kooij

Na een korte vakantie in Nederland kijkt Diva (14) vooral uit naar haar eigen bed in Indonesië. Ze heeft last van een jetlag, in haar thuisland is het nu midden in de nacht!

Over vier uur vertrekt het vliegtuig naar Indonesië. 
Relaxed hangt Diva over de bagagekar bij de incheckbalie van Schiphol. 
Toch is dit geen gewoon vliegveld voor haar. Twaalf jaar geleden werd Diva’s vader vermoord in het vliegtuig naar Schiphol toe.
Een piloot gaf hem een glas sinaasappelsap met vergif erin. Waarschijnlijk deed die piloot dit in opdracht van het Indonesische leger.

Wat weet je nog van je vader?

“Ik weet eigenlijk niks meer van hem, ik was pas twee jaar toen hij overleed. Volgens mijn moeder maakte hij veel grapjes. Ook vertelt ze dat mijn broer Alif en ik altijd op de eerste plaats stonden voor hem.”

Waarom zijn jullie naar Nederland gekomen?

“Mijn vader was een bekend mensenrechtenactivist. Hij kwam op voor mensen die slecht werden behandeld door de Indonesische regering en het leger. In Den Haag is er daarom een straat vernoemd naar mijn vader: het Munirpad. We zijn in Nederland om door deze straat te lopen.

 

Munirpad
Munirpad Anna van der Kooij

Jullie hebben ook bloemen neergelegd ?

“Ja, en ik heb een zelfgeschreven gedicht voorgelezen. 
Ik was nerveus, maar voelde ook een soort bescherming op het Munirpad. Het maakt me erg trots dat er een straat naar mijn vader is vernoemd.

Herdenkingsplaats
Herdenkingsplaats Anna van der Kooij

Wil je later ook activist worden net als je vader?

“Ik wil liever mensenrechtenadvocaat worden. Als ik anderen blij kan maken of helpen, voel ik me opgelucht. Maar ik wil alleen mensen helpen die geen slechte dingen hebben gedaan. Als mijn vrienden nu iets stoms doen, zoals spugen, dan zeg ik er ook wat van.”

Leer je op school over rechten en democratie?

“We leren vooral over wetten. Dat je een helm moet dragen op de fiets bijvoorbeeld. En wat de stoplichten betekenen.”

Ga je stemmen in Indonesië als je 18 bent?

“Ik denk niet dat ik zal gaan stemmen, omdat ik niet weet wie een goede leider zal zijn. Ik wil geen verkeerde stem uitbrengen. Er is geen goede democratie in Indonesië. De regering belooft dat ze het land beter gaan maken, maar ze doen niks aan de corruptie. Wanneer je kritiek hebt op leiders, bedreigen ze je familie. Of ze geven je veel geld, zodat je je stil houdt. Ik hou van eerlijkheid. Daarom ga ik ook meer met jongens om dan met meisjes. Jongens zeggen altijd recht in je gezicht wat ze vinden.

Diva’s favorieten

Lievelingseten: IndoMie (een Indonesisch noodle gerecht)
Favoriete muziek: popmuziek uit Korea
Hobby: Japanse animatiefilms kijken (Anime)
Is goed in: taal, ik spreek Indonesisch, Engels, Koreaans en Japans

 

Door: Anna van der Kooij

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.