Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Interview met Rutte in het Torentje

De reporters voor één dag reizen naar Den Haag om minister-president Mark Rutte aan de tand te voelen. Over zijn hobby’s en over hoe hij de toekomst ziet.
Voor het 40-jarige jubileumnummer van Samsam interviewen kinderen de minister-president.
Mieke Meesen

Sap in wijnglazen

Het leer van de grote stoelen in de werkkamer van de minister-president kraakt als Jol, Eline, Mai, Anne en Pepijn erin ploffen. Op schoot liggen hun vragen. Ze kunnen niet wachten! Maar voordat ze beginnen, brengt een meneer jus d’orange in chique wijnglazen op een dienblad. Jol stelt de eerste vraag. Niet over de toekomst, maar juist over het verleden van Mark Rutte.

Jol: Las u vroeger ook Samsam? 

“Die kende ik toen nog niet. Ik las veel jongensboeken: Dik Trom en De Kameleon, over die tweelingbroers met hun boot de Kameleon. Ook was ik toen al erg in geschiedenis geïnteresseerd. De verhalen uit het oude Griekenland en het oude Rome vond ik heel spannend, met al die vechtjassen. Fantastisch vond ik dat!”

Mai: Waarom wilde u minister-president worden?

“Toen ik nog staatssecretaris was (een soort junior minister), vond ik dat zo leuk, dat ik wel chef van mijn partij wilde worden. Toen wonnen wij de verkiezingen en werd ik minister-president. Als je in de politiek zit, dan is dit het leukste, omdat je vanuit deze rol het meeste kunt doen. Er zijn maar heel weinig mensen die deze kans krijgen, dus ik ben ontzettend vereerd dat ik hem heb gekregen. Supergaaf vind ik dat.”

Mark Rutte in gesprek met Samsam Kinderredactie.
Mark Rutte in gesprek met Samsam Kinderredactie. Mieke Meesen
Selfies maken
Rutte vertelt Mai dat hij weleens naar dancefeesten gaat. Mieke Meesen

Anna: Vindt u het goed dat er verschillende geloven in Nederland zijn?

“Of je nou moslim bent, boeddhist, christen of jood, dat moet jij zélf beslissen. Ik vind het vooral belangrijk dat je je geloof ook kunt uitoefenen in Nederland. Dat je als moslim of katholiek niet met de nek wordt aangekeken. Iedereen moet het recht hebben om zijn eigen geloof te hebben. Dat maakt de samenleving in Nederland zo mooi en divers.”

Mai: Klopt het dat u weleens naar dancefeesten gaat?

“Af en toe vind ik dat inderdaad heel leuk, maar het probleem is natuurlijk dat iedereen me herkent. Met al die iPhones word ik aan alle kanten gefilmd en op internet gezet.”

Mai: Kunt u uw favoriete dance move laten zien?

“Nee, nee, nee, dat lijkt me heel onverstandig! Dat is ook het probleem van die filmpjes die er van me gemaakt zijn: dat ziet er toch helemaal niet modern uit.”

Minister president Rutte beantwoordt vragen van kinderreporters.
Eline wil van minister-president Rutte weten of robots het werk van mensen overnemen. Mieke Meesen

Over muziek gesproken, wat is volgens Mark Rutte nu echt toekomstmuziek?

“Ik kan het natuurlijk niet voorspellen, maar ik denk dat de ambachten niet verdwijnen. Bakkers en de loodgieters hebben we over twintig jaar nog steeds hard nodig. Net als schoenmakers, pianostemmers en horlogemakers!”

Eline: Robots nemen steeds vaker het werk van mensen over. Kan een robot ook minister-president zijn? 

"Er zijn vast mensen in Nederland die denken dat het beter gaat als mijn baan wordt gedaan door een robot, maar ik denk van niet. Het is net als met het ontwerpen van een auto, dat laten we ook niet door een robot doen. Daar is denkkracht voor nodig. Dit interview, dat kan je ook niet door een robot laten doen. En een robot voor de klas die 'piep piep piep piep zegt' of ‘je kijkt af’ en kinderen dan meteen een dreun geeft, dat lijkt me ook niet zo’n slim idee. Het bouwen van een auto kunnen we wel door een robot laten doen. Maar als je dat niet slim doet, kunnen veel mensen hun baan verliezen. In een autofabriek kan je mensen ook leren hoe ze robots moeten afstellen en onderhouden. Zo kunnen mensen toch blijven werken"

Anna: Wat kunnen we doen om minder afval te produceren? 

“We kunnen spullen nog een keer gebruiken en ons afval scheiden. Toen ik klein was, gebeurde dat allemaal nog niet. Er is dus al veel veranderd! Dat komt vooral omdat jij en ik blijven zeuren om minder verpakkingsmateriaal bij de bedrijven. Die moeten toch rekening met ons houden. Ze maken daarom de verpakkingen nu kleiner. En in de supermarkt zit niet alles meer in plastic. Dat scheelt ons een hoop afval en het scheelt de bedrijven een hoop geld, omdat ze meer kunnen vervoeren en minder vaak hoeven te rijden.”

Pepijn: Gaat er in de toekomst meer geld naar ontwikkelingslanden?

“Dat kan ik niet beloven. Dan moet de economie eerst gaan groeien en dat gaat heel voorzichtig. We geven het geld dat we hebben wel slimmer uit. Daardoor kunnen we er toch een hele hoop mee doen. Wij vinden dat het heel goed werkt om ontwikkelingssamenwerking te combineren met handel. Dus niet alleen maar geld geven, maar bedrijven en ondernemers daar ook leren hoe ze het zelf kunnen doen.”

Eline: Hoe zorgen we dat asielzoekers zich meer thuis voelen?

“Met je klas of je school kan je geld of spullen inzamelen. Je kunt ook een taart bakken voor ze. Daarmee laat je zien dat je weet dat ze er zijn, dat je van ze houdt en dat je ze succes wenst hier in Nederland. Ik denk dat het heel beschaafd is om mensen op te vangen die in hun eigen land worden vervolgd om hun politieke ideeën of moeten vluchten voor een burgeroorlog. Als je als asielzoeker hiernaar toe komt, omdat je in je eigen land niet genoeg geld kunt verdienen, kunnen we je niet altijd toelaten.”

In het kort

Lievelingsinstrument:
"Ik speel piano. vroeger wilde Ik concertpianist worden, maar Ik was niet goed genoeg."

Eerste baantje:
"In een pindakaasfabrIek."

Beste vriend:
"Mijn vrienden werken allemaal buiten de politiek. Gelukkig maar! Dan praat ik ook nog eens over iets anders."

Plaats als eerste een reactie