Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wel een vlag, geen paspoort

Eva Huson

Het Koerdische volk woont voornamelijk in de landen Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. De Koerden willen graag een eigen land, waar ze zelf over alles de baas zijn. Zo ver is het nog niet. Maar wat is er al wél? Wij vroegen het aan Koerdische kinderen in Irak.

Abdullah (10):

“Ik heb geen Koerdisch paspoort, omdat zo’n paspoort niet bestaat. Wij, de Koerden, vinden dat we hier in ons eigen land zijn. Maar Irak zegt dat ons land niet bestaat en dat wij bij hun land horen. Daarom staat op mijn paspoort ‘Irak’.”

Martin (10):

“Ik houd van voetbal, maar ik kijk nooit naar de WK voetbal. De Koerden mogen niet meedoen omdat we geen echt eigen land hebben. Maar we hebben wel een eigen voetbalteam!”

Martin
Martin Eva Huson

Zhekar (11):

“Op school hangt onze eigen vlag. In het midden zie je een zon met eenentwintig stralen, omdat we op 21 maart vieren dat het nieuwe jaar begint.”

Zhekar
Zhekar Eva Huson

Sarah (10):

“De baas van ons land is president Barzani. Hij woont in Erbil, onze hoofdstad. Hij is gekozen door het volk. Ik weet niet wanneer er nieuwe verkiezingen zijn.

Sarah
Sarah Eva Huson

Abdullah (11):

“Wij hebben onze eigen strijders: de Peshmerga. Zij beschermen onze grond. Vroeger vochten ze tegen het Iraakse leger en gingen veel mensen dood.”

 

 

Door: Eva Huson

Abdullah
Abdullah Eva Huson

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.