Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Wel een vlag, geen paspoort

Het Koerdische volk woont voornamelijk in de landen Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. De Koerden willen graag een eigen land, waar ze zelf over alles de baas zijn. Zo ver is het nog niet. Maar wat is er al wél? Wij vroegen het aan Koerdische kinderen in Irak.
Abdullah is Koerdisch en woont in Irak.
Eva Huson

Abdullah (10):

“Ik heb geen Koerdisch paspoort, omdat zo’n paspoort niet bestaat. Wij, de Koerden, vinden dat we hier in ons eigen land zijn. Maar Irak zegt dat ons land niet bestaat en dat wij bij hun land horen. Daarom staat op mijn paspoort ‘Irak’.”

Martin (10):

“Ik houd van voetbal, maar ik kijk nooit naar de WK voetbal. De Koerden mogen niet meedoen omdat we geen echt eigen land hebben. Maar we hebben wel een eigen voetbalteam!”

Martin
Martin vindt knikkeren met vrienden het leukste om te doen. Eva Huson
Zhekar
Zhekar vindt wiskunde het leukste om te doen. Eva Huson

Zhekar (11):

“Op school hangt onze eigen vlag. In het midden zie je een zon met eenentwintig stralen, omdat we op 21 maart vieren dat het nieuwe jaar begint.”

Sarah
Sarah houdt het meeste van uitslapen. Eva Huson
Abdullah
Abdullah vindt naar een pretpark gaan het leukste om te doen. Eva Huson

Abdullah (11):

“Wij hebben onze eigen strijders: de Peshmerga. Zij beschermen onze grond. Vroeger vochten ze tegen het Iraakse leger en gingen veel mensen dood.”

Sarah (10):

“De baas van ons land is president Barzani. Hij woont in Erbil, onze hoofdstad. Hij is gekozen door het volk. Ik weet niet wanneer er nieuwe verkiezingen zijn.

Door: Eva Huson

Plaats als eerste een reactie