Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Vanuit het Binnenhof

Voor de draaideuren van het Binnenhof houden twee mannen van de marechaussee iedereen in de gaten. Binnen wachten scanapparaten, metaaldetectoren en beveiligers. Elke bezoeker van het kloppende hart van de Nederlandse democratie, de Tweede Kamer, wordt uitgebreid gescreend. Een beetje geïntimideerd legt Hajar (11) haar microfoon en telefoon in een bakje.
Hajar vertelt wat ze op het Binnenhof komt doen.
Rob Keeris

Perskaart

Na de strenge controle krijgt Hajar een pas met het woord ‘pers’. Niet iedereen mag hier zomaar naar binnen om politici te interviewen. Je moet van tevoren toestemming vragen bij de afdeling communicatie, uitleggen waarom je wilt komen en zeggen wie je wilt spreken. En dan nog laten ze niet elke journalist toe. Eigenlijk zijn alleen verslaggevers die gespecialiseerd zijn in politiek welkom. Deze regels beschermen de Kamerleden tegen te veel camera’s en microfoons.

Opletten

“Soms moeten politici wel tien keer hetzelfde verhaal vertellen,” vertelt Nynke de Zoeten. Zij werkt voor het televisieprogramma NOS Nieuwsuur.
“De ene keer voor het journaal, dan weer voor de radio of de krant.” 
Hajar lacht. “Ze moeten dan wel goed opletten dat ze zichzelf niet tegenspreken!” 
Nynke wijst naar Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, een politieke partij die nu met vier leden in de Tweede kamer zit. 
“Hij hoopt bij de volgende verkiezingen de nieuwe minister-president te worden”.
“Misschien kunnen we hem vragen wat hij van journalisten vindt,” zegt Hajar glunderend.

Hajar en Nynke op de roltrap omhoog
Hajar en Nynke gaan aan het werk. Rob Keeris

Vragenuurtje

Hajar en Nynke staan deze dinsdagmiddag tussen tientallen collega’s. Ze wachten op het moment waarop ze een politicus een vraag kunnen stellen. Dit ‘vragenuurtje’ is elke week van twee tot drie uur.
Volksvertegenwoordigers (Kamerleden) komen dan bij elkaar in de vergaderzaal van de Tweede Kamer met blauwe stoelen in de vorm van een tulp. Ze praten over wat er in de media is verschenen. Bijvoorbeeld een reportage over asielzoekers of nieuws over verpleeghuizen. Ze willen van elkaar weten hoe iets precies zit en wat de verantwoordelijke collega gaat doen om problemen op te lossen.

Rennen

Het vragenuurtje is live bij de NOS op tv en internet te volgen, maar ook in het gebouw zelf hangen schermen. Met een schuin oog volgen de verslaggevers wat er gezegd wordt. Ondertussen wisselen ze nieuwtjes uit. Of ze proberen informatie los te peuteren bij de
voorlichters die precies weten waarmee de politici bezig zijn. 
Elk moment kan een Kamerlid de wandelgangen in komen lopen. 
“Als iedereen plotseling in dezelfde richting rent, dan weet je dat Wilders of Rutte eraan komt. Iedereen probeert dan als eerste een vraag te stellen,” legt Nynke uit.

Wachten, wachten, wachten
Als politiek verslaggever moet je vaak en heel lang wachten. Rob Keeris
Studiowerk
Nynke legt uit dat persvrijheid heel belangrijk is in een democratie. Rob Keeris

Waakhond

Journalisten worden wel ‘de waakhonden van de democratie’ genoemd. Ze moeten burgers informatie geven over de besluiten en afspraken van de machthebbers. 
In landen zonder democratie kan dat niet, omdat er geen persvrijheid is. Daar bepaalt een dictator wat er in de krant of op tv komt. In deze landen lopen journalisten gevaar. Ze worden soms ontvoerd, gearresteerd of zelfs gedood.
In 2015 stierven wereldwijd 115 journalisten terwijl ze aan het werk waren. Meer dan 199 journalisten zaten gevangen.

Geen angst

In Nederland kunnen journalisten hun werk veilig doen. 
“Maar dat betekent niet dat we bij alle vergaderingen mogen zijn of alles mogen weten,” vertelt Nynke. Ze hoeft alleen nooit bang te zijn om in de gevangenis te belanden. Het enige risico is dat politici haar vragen niet willen beantwoorden of dat haar toegangspasjes worden ingenomen, als ze zich niet aan de regels houdt. 
Nynke: “Maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd!”
Hajar wil weten of ze wel alles mag vragen. 
“Dat mag zeker, maar je moet natuurlijk wel beleefd zijn. Je mag niets opschrijven of vertellen wat niet waar is,” antwoordt Nynke.

 

Spel

Dan stapt Nynke samen met Hajar op Jesse Klaver af. Nynke legt uit wie Hajar is en vraagt of hij later tijd heeft voor drie vragen. 
Ze hebben geluk. Het mag!
Het gaat niet altijd zo gemakkelijk. 
“Politici hebben een volle agenda. Maar voor belangrijke vragen moeten ze natuurlijk wel tijd maken,” lacht Nynke. 
Ze vertelt dat het ook een beetje een spel is. 
“Soms wil een journalist iets weten over een bepaald onderwerp, maar dan wil de voorlichter of politicus er eigenlijk nog niets over zeggen. Op andere momenten willen ze dat juist wel. Dan bellen ze je met nieuws. De ene keer doe je daar iets mee, de andere keer niet.”

Hajar interviewt Jesse Klaver van Groen Links
Hajar interviewt Jesse Klaver. Rob Keeris

Spannend

Beneden, voor de borstbeelden in de centrale hal van de Tweede Kamer, is het zo ver. Hajar mag Jesse Klaver precies drie vragen stellen. Dan moet de partijleider van GroenLinks alweer verder. Hajar veegt haar handen af aan haar spijkerbroek. “Dat was best spannend!” Nynke knikt. Dat vindt zij ook nog steeds. “Soms ben ik zo druk bezig met regelen en bellen dat het ineens tijd is voor de vraag. Dan denk ik: wat wilde ik ook alweer vragen?” Hajar knikt: “Dat had ik net ook. Maar gelukkig wist ik het weer!”

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hoi
26 maart 2019, 9:27
Hoi
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.