Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Na twaalf jaar weer verkiezingen in Mostar

Ivano (11) maakte afgelopen december voor het eerst in zijn leven mee dat er gestemd werd voor een nieuwe gemeenteraad en burgemeester in zijn stad Mostar in Bosnië en Herzegovina. “Maar nu is het half januari en ze zijn nog steeds stemmen aan het tellen.”
Ivano woont in de Bosnië en Herzegovina en vertelt over de verkiezingen in zijn stad Mostar.
Denis Kapetanovic

Ivano is gewend aan de kapotgeschoten gebouwen in zijn stad en dat Mostar bestaat uit twee delen. In het westen, waar hij woont, leven vooral Bosnische Kroaten. In het oosten wonen de Bosniakken. Deze twee groepen waren elkaars vijand tijdens de oorlog vijfentwintig jaar geleden: het gevolg van het uiteenvallen van het voormalige land Joegoslavië in onder andere Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Zoals vaak in landen waar oorlog woedde en mensen daar nog boos of verdrietig over zijn, is het knap lastig om daarna samen het land of een gemeente te regeren.

Verschillen

“Verdeeldheid is hier het grootste probleem. Ik zou willen dat we meer verenigd zijn. Dat mensen zich realiseren dat we niet zo verschillend zijn. Want als we ruzie blijven maken, kunnen we ons niet ontwikkelen", vindt Ivano. In veel steden in Bosnië en Herzegovina zijn er problemen met de lokale verkiezingen door ruzies tussen groepen die in de oorlog met elkaar vochten, maar de situatie in Mostar was wel uitzonderlijk. Hier waren al twaalf jaar geen verkiezingen omdat de twee grootste politieke partijen het niet eens werden over hoe die verkiezingen gehouden moesten worden. Uiteindelijk bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een plek waar mensen een klacht kunnen indienen als ze vinden dat ze oneerlijk behandeld worden, dat er weer verkiezingen moesten komen en die waren er dus afgelopen december.

Grote verkiezingsposters van Bosnische politici in de stad Mostar proberen burgers over te halen op hen te stemmen.
Grote verkiezingsposters van politici proberen burgers over te halen op hen te stemmen. Denis Kapetanovic
Tijdens de verkiezingen in Bosnië en Herzegovina voeren politieke partijen flink campagne.
Tijdens de verkiezingen voeren politieke partijen flink campagne. Denis Kapetanovic

Derde partij

Ivano legt nog meer uit over waarom die twee grootste partijen in zijn stad tegenover elkaar staan. “De ene partij komt op voor de Bosnische Kroaten en de andere juist voor de Bosniakken.” En dat ligt dus nog steeds gevoelig vanwege die oorlog. Volgens Ivano zou het goed zijn als er een derde partij aan de macht komt. Een partij die los staat van cultuur of geloof. “Dan hebben mensen niet meer het gevoel dat ze voor één kant moeten kiezen: óf voor de Bosniakken óf voor de Bosnische Kroaten.” Tot nu toe hadden andere partijen geen kans. Bijvoorbeeld omdat ze veel minder geld hebben en daardoor geen grote verkiezingscampagne kunnen betalen: acties om kiezers te vertellen wat hun plannen zijn.

Verkiezingscampagne

Ivano zag in zijn deel van de stad vooral de campagne van de HDZ. “Dat is de partij van de Bosnische Kroaten die sinds de oorlog de grootste partij is in de gemeente. Er hingen overal posters en ik zag een vreemde video op tv”, vertelt Ivano. In de video waar Ivano het over heeft, staan politici van de HDZ voor een oud bankgebouw dat helemaal is vernield. “Ze hebben kritiek op hoe de stad eruitziet met al haar ruïnes en zeggen dat ze het gaan verbeteren. Maar in de tijd dat ze aan de macht waren, hebben ze er ook niets aan gedaan. Ik denk dat ze er geen geld voor hadden en dat dit alleen maar een manier is om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Ik noem dat propaganda, een soort reclame.”

In de stad Mostar zijn voor het eerst in twaalf jaar weer verkiezingen voor een burgemeester.
Ivano hoopt dat de nieuwe burgermeester het afvalprobleem oplost. Denis Kapetanovic
Voor het eerst in twaalf jaar waren er weer verkiezingen in de Bosnische stad Mostar.
Voor het eerst in twaalf jaar waren er weer verkiezingen. Denis Kapetanovic

Oost en west

Wat er zich aan de andere kant van de rivier de Neretvica, de grens tussen de twee delen van Mostar, afspeelt, weet Ivano niet. “Daar voerden partijen vast ook campagne. Het is nu half januari, een maand na de verkiezingen, en ze zijn nog steeds stemmen aan het tellen. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat de resultaten bekend zijn.” Beide partijen hebben namelijk ongeveer evenveel stemmen en zeggen dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Dat moet nu goed uitgezocht worden. De kleinere partijen hebben deze keer samen veel stemmen gekregen. Daardoor kunnen ze waarschijnlijk wel invloed uitoefenen op wie de burgemeester wordt. “Ik zeg niet op welke partij mijn ouders hebben gestemd, maar in ieder geval niet op een van de twee grote partijen.” Ivano hoopt dat de nieuwe burgemeester zorgt dat zijn stad in elk geval een stuk schoner wordt. “Op vuilnisbakken staat met graffiti gespoten dat we er meer van nodig hebben.”

Plaats als eerste een reactie