Overslaan en naar de inhoud gaan

Feesten

In de Thaise plaats Chiang Mai worden met Loi Kratong ook duizenden lampionnen opgelaten.
In de Thaise plaats Chiang Mai worden met Loi Kratong ook duizenden lampionnen opgelaten.

Eigenlijk zijn er het hele jaar door boeddhistische feesten. De belangrijkste festivals herdenken gebeurtenissen uit het leven van de Boeddha. Veel van deze feesten worden gevierd tijdens volle maan. In het leven van de Boeddha vonden tijdens volle maan vaak belangrijke gebeurtenissen plaats. Boeddhisten brengen op deze dagen offers en geschenken naar tempels en/of kloosters.

Loi kratong

Loi kratong is het Thaise feest van het licht. Tijdens volle maan in november verzamelen de Thaise boeddhisten zich bij de rivier. De boeddhisten leggen lampionnen van bladeren in het water. De boeddhisten denken dat elk wegdrijvend lichtje een stukje ongeluk van de boeddhist meeneemt.

De heilige tand

Tijdens volle maan in augustus vieren boeddhisten in Sri Lanka het feest van ‘de heilige tand’. Door de stad Kandy wordt een optocht met olifanten gehouden. De grootste olifant draagt op zijn rug een stoepa met een heilige tand van de Boeddha. De hele stad loopt uit om dit te zien. De tand wordt de rest van het jaar bewaard in een tempel.

Huwelijksceremonie in Wat Dhammapateep te Mechelen in België.
Huwelijksceremonie in Wat Dhammapateep te Mechelen in België.
Wesak viering in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.
Wesak viering in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Regentijd

In Aziatische landen bestaat een groot deel van het jaar uit regentijd. Dit is voor de mensen een moeilijke periode met weinig werk, overstromingen en soms lawines. Aan het einde van de regentijd bedanken de boeddhisten in Thailand de monniken. De boeddhisten gaan dan naar de kloosters en geven geschenken. Het mooiste geschenk dat een monnik kan krijgen is een nieuw gewaad.

Het huwelijk

De leer van de Boeddha draait vooral om geestelijke verlichting. Gebeurtenissen als het huwelijk spelen hierin nauwelijks een rol. Voor de boeddhisten is het huwelijk dan ook geen spirituele gebeurtenis, maar een gewoon contract tussen man en vrouw. Vaak worden de huwelijken wel gezegend door een monnik of priester. Maar overal ter wereld zijn boeddhistische huwelijken verschillend.

Groeiende liefde

Veel boeddhisten trouwen in het huis van de bruid. Voor de ceremonie worden er liederen gezongen. Vaak is de huwelijksplek voorzien van een zee van bloemen. In sommige landen drinkt het huwelijkspaar samen uit drie kommen; eerst een kleine kom, daarna een grotere en tot slot een grote kom. Dit als symbool voor de groei van de liefde in het leven van het huwelijkspaar.

Wesak

Tijdens de volle maan in mei vieren boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Ze herdenken hiermee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Voor boeddhisten is dit de vrolijkste dag van het jaar. Huizen worden mooi versierd met bloemen, iedereen gaat naar de tempel voor offers. Door de straten zijn optochten. Kinderen sturen elkaar kaarten. En overal zie je heel veel bloemen.

Ook in Amsterdam vieren elk jaar honderden mensen het begin van het Chinees Nieuwjaar. Dat valt niet op 1 januari, maar meestal ergens in februari.