Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer

De leer van Boeddha

De volgelingen van Boeddha hebben van zijn ideeën een godsdienst gemaakt, hoewel er ook mensen zijn die het meer als een filosofie zien. De leer wordt uitgelegd in Drie Sieraden: de Boeddha, de Dharma en de Sangha.

De Boeddha

De Boeddha heeft de weg gevonden naar ‘verlichting’. Hij heeft deze weg aan de mensen getoond. De Boeddha is het eerste sieraad die de volgelingen van de Boeddha hebben gecreëerd.

De Dharma

Deze leer bestaat uit twee onderdelen: ‘het achtvoudige pad’ en ‘de vier waarheden’. Deze twee onderdelen zijn een leidraad voor boeddhisten om vredig en gelukkig te kunnen leven.

De vier waarheden
- Het leven is vol lijden.
- Lijden wordt veroorzaakt door hebzucht.
- Er is een manier om het lijden te stoppen.
- Door het achtvoudige pad te volgen stopt het lijden.

Het Dharmawiel
Het Dharmawiel Het Dharmawiel
De vierde wijsheid van het achtvoudig pad is dat je mensen of dieren geen kwaad mag doen.
De vierde wijsheid van het achtvoudig pad is dat je mensen of dieren geen kwaad mag doen.

Het achtvoudige pad

1. Juist begrip
De eerste wijdheid gaat erover dat je de leer van Boeddha moet kennen en begrijpen. 
2. Juist denken
De tweede wijsheid vertelt ons dat we vooral vriendelijke gedachten over het leven en de dingen om ons heen moeten hebben. 
3. Juist spreken
De derde wijsheid gaat over geen leugens of boze woorden mogen gebruiken. Mensen moeten waarheden en positieve opmerkingen vertellen. 
4. Juist handelen
De vierde waarheid leert dat je mensen of dieren geen kwaad mag doen. Mensen moeten positieve daden verrichten. 
5. Juist werk
De vijfde wijsheid leert dat mensen werk moeten kiezen waarmee ze anderen geen pijn of kwaad doen. Je neemt je verantwoordelijkheid en houdt rekening met de gevolgen die jouw werk op de maatschappij hebben. 
6. Juiste inspanning
De zesde wijdheid leert dat je niet zomaar in het wilde weg acties moet ondernemen. Denk eerst na over hoe en wat je wilt gaan doen en denk na over de gevolgen. 
7. Juiste aandacht
De zevende wijsheid leert je hoe je aandacht moet hebben voor je lichaam en je gevoel. Je moet je geest trainen en waakzaam zijn voor het hier en nu. 
8. Juiste meditatie
De laatste wijsheid leert hoe je geest kan zorgen voor kalmte en concentratie. Je moet dus leren om je geest onder controle te krijgen en je te concentreren op dat wat belangrijk is voor jou. 

De Sangha

Het derde sieraad dat de volgelingen van de Boeddha hebben gecreëerd is de Sangha; de gemeenschap van boeddhistische monniken, nonnen en de gewone boeddhisten, de leken. Een gemeenschap die voor elkaar klaar staat en elkaar helpt als dat nodig is

De Forest Sangha komt bij elkaar in hun klooster in Engeland.
De Forest Sangha komt bij elkaar in hun klooster in Engeland.