Overslaan en naar de inhoud gaan

Feesten

De belangrijkste feestdagen in het hindoeïsme zijn Holi, Dussehra, Divali en Raksha.

Huwelijk

In hindoe gezinnen adviseren ouders hun kinderen soms wie ze moeten trouwen, maar veel hindoes kiezen hun eigen partner. De familie regelt daarna vaak wel de bruiloft. 
Tijdens de verloving ontmoeten de beide families elkaar om te eten en te bidden, zodat ze elkaar beter leren kennen. De bruiloft duurt een dag, maar heel vaak ook langer.

Tempel
In Nepal komt de priester naar het huis van het bruidspaar. Voor het huis zet hij een stuk grond af en versiert dat met vuur, veel bloemen, vruchten, rijst en geld. De priester is uren bezig om die heilige plek te maken. Het toekomstig echtpaar krijgt bloemenkransen om en de priester leest en zingt voor uit heilige boeken.

Nieuw huis
De trouwceremonie kan soms lang duren, maar de gasten praten, lachen en eten gewoon door terwijl de priester met het bruidspaar bezig is. Na de ceremonie begint het feest. Na afloop wordt de bruid in optocht naar het huis van de familie van de man gebracht, waar zij zal gaan wonen.

Zeven stappen
Het belangrijkste onderdeel van de huwelijksceremonie zijn de zeven stappen. De priester bindt de das van de bruidegom aan een puntje van de jurk (sari) van de vrouw als teken dat ze bij elkaar horen. Zo lopen ze zevenmaal om het heilige vuur. Terwijl ze rondlopen vragen ze: voedsel, kracht, voorspoed, geluk, kinderen, plezier en vriendschap.

Tvisha (12) uit New Delhi vertelt of zij mag trouwen met wie ze wil.

Holi

Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Devyani voor het vuur waar straks Holika wordt verband.
Devyani voor het vuur waar straks Holika wordt verband. Karin Wesselink
Devyani kiest holipoeder uit op de markt.
Devyani kiest holipoeder uit op de markt. Karin Wesselink
Devyani speelt holi
Zo vier je Holi! Karin Wesselink
Ook in Amsterdam wordt Holi gevierd. Zoals bij Devika op de Shri Laksmi school. Devika heeft thuis een altaar in de kast en wij gaan met haar mee als ze Holi viert.

Dussehra

Het Dussehra-feest duurt 10 dagen en is in september. In Oost-India wordt het feest Durga Puja genoemd en vieren de gelovigen de zege van de godin Durga op de boze stierendemon Mahishasura.

Vuurwerk
Op sommige plaatsen heet het feest Ram Lila en wordt de overwinning van de god Rama op de demonenkoning Ravana gevierd. Er worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama en er worden grote poppen van Ravana verbrand. Het toneelstuk eindigt met knallend vuurwerk.

Dussehra feest in Mumbai
Dussehra feest in Mumbai Wineke Onstwedder
Dussehra feest in Mumbai
Dussehra feest in Mumbai Wineke Onstwedder

Divali

Het Divali-feest is een van de belangrijkste hindoe feesten. Het wordt eind oktober of begin november gevierd. Divali is het feest van het licht. De mensen steken heel veel kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Divali is een periode om onder andere de godin van het geluk, Lakshmi, te eren.

Cadeaus
Divali duurt vijf dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus in de vorm van zilver of nieuwe kleren. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en zijn er allerlei speciale Divali-gerechten om te eten. Tijdens Divali voeren veel Hindoes puja uit in huis of in tempels.

Simran viert Divali in Paramaribo (Suriname).

Raksha

Het Raksha feest heet eigenlijk Raksha Bandan. Het is een familiefeest dat in augustus wordt gevierd. Zusjes binden felgekleurde armbanden, rakhis genoemd, om de rechterpols van hun broers om hun genegenheid te tonen. Ze vragen bovendien bescherming voor hun broers in het komende jaar. In ruil moeten broers hun zusjes geld of cadeaus geven. 

Raksha vindt plaats in de maand sravana (2e helft van augustus).