Overslaan en naar de inhoud gaan

Tempel

Hindoes bidden en offeren in gebouwen die ze mandir of tempel noemen.
Straatbeeld in India, Bombay
Straatbeeld in India, Bombay Wineke Onstwedder

Mandir

Hindoes bidden en offeren in gebouwen die ze mandir of tempel noemen. De voorschriften voor de bouw en de indeling staan vast en zijn beschreven in de Vaastu Shastra een oud-Indiaas geschrift uit 1000-1500 voor Christus. Hier houden ze ook erediensten of vieren ze hun feesten ter ere van goden en godinnen. De tempels zijn het aardse huis van de god aan wie de tempel is opgedragen. Vaak staat een beeld van die god of godin in of bij de tempel.

Tempelbel
Bij een hindoe tempel is het bijna nooit stil. Vaak klinkt er een bel. Hier trekken gelovigen aan als ze de tempel binnengaan en als ze weer vertrekken. Dit is volgens hindoes een teken aan de goden. Verder bidden en zingen gelovigen in de tempel. Of ze lezen op zangerige toon voor uit de heilige geschriften.

Puja 
De hele ceremonie van het bezoek en het offeren aan de goden heet puja. Soms geven families offers aan de priester van de tempel. Hij geeft de offers door aan de goden en zegent de familie. 
Hij smeert dan gekleurd poeder, rijst en een bloempje op de hoofden van de gezinsleden. Deze markering door de priester heet een bindi of tikala.

Voor het tempelbezoek wast Sanu (12) zich eerst.
Voor het tempelbezoek wast Sanu (12) zich eerst. Saikat Mojumder

Straat
Naast grote tempels zijn er ook veel kleinere heiligdommen op straat, waar hindoes onderweg naar hun werk of school puja kunnen doen. Het is vaak een korter ritueel dan in de tempels, maar ze kunnen wel bloemen, snoep of geld offeren.

Thuis
Veel hindoes hebben thuis een speciale plek waar de familie hun goden kunnen aanbidden. Dit kan een speciaal plekje zijn, of een aparte kamer. Armere mensen hebben soms een plankje aan de muur met daarop een foto of een beeldje van een favoriete god of godin.

Prasada
Hindoes offeren van alles; bananen, bloemen, wierook, gekleurd poeder en geld. Dit offer heet prasada. Vaak nemen hindoes het offer in een mandje mee. Bij tempels zijn vaak winkels te vinden die deze prasada verkopen.

Om te offeren heeft Sanu (12) wat spullen nodig. Bij veel tempels staan kraampjes met bloemen, wierook en kaarsen.
Om te offeren heeft Sanu (12) wat spullen nodig. Bij veel tempels staan kraampjes met bloemen, wierook en kaarsen. Saikat Mojumder
Sanu loopt met bloemen, wierook en kaarsjes naar het altaar.
Sanu (12) is klaar voor het gebed en de offers. Ze loopt richting het altaar. Saikat Mojumder

In de tempel
Als blijk van respect voor de goden doet een hindoe zijn schoenen uit als hij of zij een tempel betreedt. De offers zijn voor de god, of goden, van de tempel. Deze worden bij het beeld gelegd.

Dinda (12) woont op Bali. Zij laat zien hoe ze offert in haar tempel.