Overslaan en naar de inhoud gaan

Feesten

Moslim kalender en feestdagen

De moslim kalender is anders dan de westerse kalender. De maanden, en dus ook de jaren, lopen anders dan de kalender van het christendom. Elke islamitische maand duurt van de ene volle maan tot aan de volgende volle maan. Hierdoor is het islamitische jaar elf dagen korter dan het westerse jaar. Doordat het moslim jaar ieder jaar anders loopt, vinden feestdagen elk jaar ook in een ander seizoen plaats.

Het jaar 0
De moslim kalender is begonnen te tellen in het westerse jaar 622 na Christus. Dit was het moment waarop de heilige profeet Mohammed vanuit Mekka naar Medina verhuisde. Het jaar 2000 is omgerekend in het moslim jaar 1422. Elk jaar vieren de moslims belangrijke momenten uit het leven van de profeet. Zijn geboortedag, bedevaart, sterfdag en zijn eerste openbaring.
 

Zakhar (11) uit Irak viert ook het Suikerfeest

Suikerfeest

Het Suikerfeest
Met het Suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.

Feestelijk
De voorbereidingen voor het feest beginnen al tijdens de vastenmaand ramadan. De kinderen krijgen allemaal nieuwe kleren en er worden cadeaus uitgezocht. Op het Suikerfeest zelf kleedt iedereen zich netjes aan en worden de cadeaus gegeven.

Moskee
In de moskee worden op deze dag grote diensten gehouden. Deze beginnen vroeg in de ochtend en de moskeeën zitten propvol. Na het moskee bezoek gaat iedereen thuis lekker eten. Hierna gaan moslims bij familie op bezoek en geven ze elkaar cadeaus.

Deze jongen poseert met een offerdier op een markt in Pakistan.
Deze jongen poseert met een offerdier op een markt in Pakistan. Shutterstock

Offerfeest

Het Offerfeest wordt gevierd aan het eind van de bedevaart naar Mekka. De Arabische naam voor het Offerfeest is eid-ul-adha. Overal ter wereld slachten moslims een schaap en verdelen het vlees onder de familie en armen.

Het verhaal achter het Offerfeest, is dat van de vrouw van de profeet Ibrahiem die geen kinderen kon krijgen. Volgens het verhaal vroeg Ibrahiem aan God of hij hem een zoon wilde geven. Als dank wilde Ibrahiem dan wel zijn zoon aan God offeren.

Zoon
Toen Ibrahiems zoon Ismaël werd geboren, was Ibrahiem zijn belofte aan God vergeten. Er gingen vijftien jaar voorbij toen er een engel bij Ibrahiem kwam om hem aan zijn belofte te herinneren. Ibrahiem vond het vreselijk, maar wilde wel zijn belofte houden. Uiteindelijk hoefde hij van God niet zijn zoon te offeren, maar in ruil daarvoor offerde Ibrahiem een schaap.