Overslaan en naar de inhoud gaan

Moskee

Wat is een moskee?

De moskee is de plek waar de moslims samenkomen om te bidden en te praten over het geloof.

Binnenkomst
Als een moslim een moskee binnenkomt, dan trekt hij z’n schoenen uit. Mannen en vrouwen gaan naar verschillende ruimten, vanwaar ze beiden de imam goed kunnen zien.

Wassen
Een moslim die wil gaan bidden (thuis én in de moskee), moet zich volgens een vast ritueel wassen. Eerst je handen, dan het gezicht en de armen. Daarna moet hij zijn hoofd met natte handen schoonwrijven en de voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en tanden spoelen en zijn oren en nek bevochtigen. 

Amil (11) uit Paramaribo in Suriname neemt je mee naar zijn moskee.

Moslims bidden vijf keer per dag en daarom wordt er vijf keer per dag opgeroepen tot gebed. In veel islamitische landen klinkt deze boodschap uit boxen die op de moskee staan of aan een minaret hangen. De oproep is overal in de buurt van de moskee te horen en is nog steeds dezelfde als in de tijd van Mohammed. 

Wat is er in een moskee te vinden?

1. Mihrab
De mihrab is een nis in de muur van de moskee. Deze geeft de richting van de ka'ba in Mekka aan. Voor ons is dat in het oosten. Moskeeën zijn meestal rechthoekig. De nis is de enige bocht in de moskee.

2. Dakka
De dakka wordt met name gebruikt in grote moskeeën. Op deze verhoging worden door medewerkers van de moskee de handelingen van de imam, de voorganger, nagedaan. Zo kan iedereen in de moskee zien wat de imam doet.

3. Minaret
Op de minaret zijn vaak boxen aangebracht die de oproep om te gaan bidden versterken. Zo horen alle mensen uit de buurt dat het tijd is om te gaan bidden. Op speciale dagen en nachten wordt deze hoge toren met lampjes verlicht.

Younes (11) legt in Marrakech uit wat een minaret is.
Zinedine bezoekt de Ulu moskee in Utrecht.

4. Mimbar
Dit is de plek waar de imam zijn voordracht aan de gelovigen houdt. De imam spreekt vanaf de middelste trede. De bovenste trede is de plek voor de Profeet om de bezoekers toe te spreken.

5. Kursi
De imam of qari gebruikt de kursi als lessenaar. Hierop legt hij de koran neer als hij klaar is met voorlezen uit het heilige boek voor moslims.

6. Fontein
Bij het binnenkomen van de moskee wast iedere moslim zich bij een fontein of kraan volgens het wasritueel. Bij sommige moskeeën is de fontein op een hele andere plek, soms is de fontein buiten.

7. Galerij
Hier bidden de vrouwen. De galerij is niet in iedere moskee aanwezig. In de meeste Turkse of Arabische moskeeën zitten de vrouwen achteraan of in een aparte ruimte.

8. Schoenenrek
Bij het binnenkomen van de moskee moet iedereen zijn schoenen uitdoen. In sommige moskeeën staan schoenenrekken, maar vaak staan de schoenen aan de zijkant van de ingang.

Moslims wassen zich voor het bidden.
Moslims wassen zich voor het bidden. Anders Ryman
Plattegrond van een moskee.
Plattegrond van een moskee. Linde te Koppele

Bidden

Hoe bidt een moslim?

Naast de vijf dagelijkse gebeden bidden moslims vaker. Ze bidden alleen of samen. Bij verdrietige of juist heel vrolijke gebeurtenissen. Ook wordt er gebeden als troost bij zieken of overledenen.

Tijden van gebed
De tijden van gebed staan vast. Per dag bidt een moslim vijf keer:
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen.
Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag.
Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag.
Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Salatoel-Isja: het gebed in de avond.

In India bidden moslims in de Jama Masjid moskee van Fatehpur Sikri.
In India bidden moslims in de Jama Masjid moskee van Fatehpur Sikri. Shutterstock

Voorbereiding tot gebed
De belangrijkste voorbereidingen tot het gebed:
- wassen; voor het gebed voeren moslims een reinigingsritueel uit 
   dat wudu heet.
- bedekken van het lichaam; de man is verplicht om vanaf zijn navel 
   tot aan zijn knie bedekt te zijn. De vrouw is helemaal bedekt op 
   handen en gezicht na.
- bidden in de richting van Mekka.

Bidposities
Het gebed, de salaat, heeft tien handelingen.
De vier belangrijkste handelingen zijn: staan, buigen, knielen en voorover op de grond liggen.