Overslaan en naar de inhoud gaan

Synagoge

Joden houden hun diensten in een gebedshuis: de synagoge.

Synagoge

De synagoge wordt ook wel tempel of sjoel genoemd. De plattegrond hieronderĀ is van een liberale synagoge. In deze synagoge mogen bijvoorbeeld mannen en vrouwen door elkaar zitten.

Ark
De ark is een kast of een nis aan de oostkant van de synagoge. In de ark worden de Tora-rollen bewaard.

Stoelen
Vlak bij de ark staat de stoel van de rabbijn: de geestelijk leider van de synagoge. Daar tegenover staat de stoel van de voorzanger. Deze leest tijdens diensten vanaf de lessenaar voor uit de Tora. Hij gebruikt een jat bij het lezen omdat het verboden is om de rollen met je handen aan te raken.

In de synagoge van Noam leert hij lezen uit de Thora.
Plattegrond synagoge
Plattegrond synagoge

Bidden

Bidden mag altijd en overal. Bij elke gebeurtenis kunnen joden bidden. Voor het eten of drinken en voor het naar bed gaan, bestaan speciale gebeden. Ook voor alle handelingen in de synagoge is een gebed. Je mag natuurlijk ook zelf een gebed verzinnen. Sommige joodse gebeden moeten op vaste tijden worden gezegd. Voor andere gebeden gelden dat soort regels niet. De meeste joodse gebeden worden uitgesproken in het Hebreeuws. Andere gebeden mag je in je eigen taal doen. Het ene gebed gebeurt staand, het andere zittend.

Synagoge
De gebeden in de synagoge worden geleid door de rabbijn, de voorzanger of een gewoon iemand. In de orthodoxe synagoge worden de gebeden alleen geleid door mannen. In liberale synagogen mogen ook vrouwen het gebed leiden.

Julian (12) uit Paramaribo laat zijn synagoge zien.