Overslaan en naar de inhoud gaan

Goden

Schepper

Voodoo-aanhangers geloven in één God, de God die de wereld heeft gemaakt. Van die God bestaan geen afbeeldingen. Maar voodoo-aanhangers geloven ook dat er andere goden en godinnen bestaan. Van die goden en godinnen bestaan wel afbeeldingen. Elke god of godin heeft zelfs eigen kleuren en attributen of symbolen.

Voodoogoden
Voodoo altaar

Danbala

Slangengod
Deze god staat symbool voor wijsheid en vruchtbaarheid en is mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Danbala wordt gezien als de verbinding tussen de lucht en de zee. Deze slangengod wordt vaak afgebeeld met een ei. Zijn lievelingskleur is wit. Danbala krijgt dan ook het liefst offers met een witte kleur: witte kippen of geiten en witte eieren en rijst.

Wervels
Als de geest van Danbala bezit neemt van een menselijk lichaam, golft deze gelovige als een slang over de grond. Dat deze god zo belangrijk is, blijkt uit de slangenwervels die in de ason zit. Die ason is één van de hulpmiddelen van de voodoo-priester of priesteres. Hiermee worden de geesten opgeroepen om te verschijnen.

Voodoo Danbala

Sakpata

Sakpata (zachtjes uitspreken) wordt door sommige gelovigen gezien als de oudste zoon van de oppergod en ook de meest gevreesde. Niemand durft zijn naam hardop uit te spreken. Zijn symbolen zijn een schaar en een ketting.

Pokken
Als Sakpata wordt afgebeeld, heeft hij vaak zwarte, witte en rode vlekjes. Voodoo-aanhangers geloven dat deze god pokken veroorzaakt. Sakpata heeft veel zonen, waaronder de geest die zorgt voor de ziekte lepra. 

Hêviosso

Dondergod
Als een huis door de bliksem is geraakt, moeten de bewoners Hêviosso een offer brengen. Hij is de dondergod. Maar hij is ook de god van de rechtvaardigheid. Hêviosso wordt vaak afgebeeld met een dubbele bijl. Zijn favoriete voedsel is maïs, paprika, appels en yam.

Soep
Over de dondergod bestaan veel verhalen. Zo wordt verteld dat hij vele goddelijke vrouwen had, maar dat de godin Oshoun zijn lievelingsvrouw was. Godin Oba was daar jaloers op en zij vroeg Oshoun naar haar geheim. Die bedacht toen een list. Zij vertelde dat zij altijd soep voor Hêviosso klaarmaakte. Soep met een oor erin. Wat Oshoun niet vertelde, was dat het oor niet van haarzelf was. 

Straf
Oba sneed bij zichzelf een oor af en maakte daar soep van. Toen ze de soep aan Hêviosso gaf, werd deze niet verliefd op haar, maar walgde hij van haar bloederige hoofd. Oba wist dat ze in de val was getrapt en ze vloog Oshoun in de haren. Hêviosso werd toen zó boos op beide godinnen dat hij hun geesten voor straf in twee rivieren veranderde. 

Eeuwenoude ruzie
De ene rivier heet tot op de dag van vandaag Oba, de andere Oshoun. Mensen die de Oba willen oversteken, moeten nooit de naam Oshoun uitspreken, want dan verdrinken ze. Andersom moeten reizigers die op de Oshoun varen nooit de naam Oba noemen. Want de dames blíjven kwaad. 

Ezili Freda

Lieftallige
Op Haïti aanbidden ze Ezili Freda als de godin van de liefde en schoonheid. Ze houdt van bloemen, parfum, dure kleren en sieraden. Vooral van roze en lichtblauwe sieraden, want dat zijn ‘haar’ kleuren.

Maagd Maria
Als deze godin in het lichaam van een gelovige kruipt, gaat deze persoon sexy dansen en probeert zo de mannelijke aanwezigen te versieren. Ezili Freda wordt wel vergeleken met de Maagd Maria in het katholieke geloof. Iedereen houdt van deze godin. 

Ogoun

Oorlogsgod
Deze god is opvliegend van aard. Als hij boos wordt, gebeuren er ongelukken. Om dat te voorkomen leggen gelovigen een stuk ijzer onder hun tong. Ogoun beschermt namelijk mensen die met ijzer werken, zoals smeden en soldaten. Als offer wil hij het liefst een haan met rode veren, want rood is ‘zijn’ kleur. Ook blijft hij rustig als hij als offer rum krijgt. 

Legba

Sleutelbewaarder
Legba wordt op Haïti gezien als de jongste zoon van de oppergod. Hij heeft de sleutel naar het geestenrijk. Daarom moet Legba tijdens ceremonies altijd als eerste worden opgeroepen. Pas als hij de poorten naar de aarde heeft geopend, kunnen de geesten van andere goden en godinnen komen. 

Penis
Legba is de beschermer van huizen en daarom zetten gelovigen vaak een beeldje van hem bij hun deur. Hij is te herkennen aan een grote penis. Hij helpt verdwaalden en weet waar je kwijtgeraakte spullen liggen. 

Kribbig
Legba wordt altijd afgebeeld met een kruis. De kleuren die bij hem horen zijn rood en wit. Als zijn geest tijdens een ceremonie bezit neemt van het lichaam van een gelovige, dan hinkelt deze door de tempel en vraagt de gelovige op kribbige toon om een wandelstok.

Lasiren

Zeemeermin
In West-Afrika wordt deze godin ook wel Mamy-Wata genoemd. Ze is de godin van het water en de moeder van alle goden en godinnen. Zonder water kan niets bestaan.

Voodoo Lasiren