Overslaan en naar de inhoud gaan

Tempel

Gebedsplekken

Voodoo-diensten kunnen overal worden gehouden. Vaak in het openbaar: op straat en op pleintjes. Maar sommige rituelen gebeuren stiekem. Niet iedereen mag zien wat er gebeurt. Dan gebeuren de religieuze handelingen achter doeken of ergens diep in het oerwoud.

Tempel
Er worden ook ceremonies in tempels gehouden. Het belangrijkste in de voodoo-tempels op Haïti is de pilaar in het midden. Deze paal reikt helemaal tot aan het dak. Volgens de gelovigen kunnen de geesten via deze pilaar naar de aarde komen. 

Altaar
In een tempel is ook altijd minstens één altaar. Hierop staan allerlei spulletjes die te maken hebben met de geesten. Een voodoo-tempel in West-Afrika ziet er heel anders uit dan bijvoorbeeld op Haïti of in de VS. 

Voodootempel in Benin
Voodootempel in Afrikaanse land Benin.

Voodoodienst

Tijdens voodoo ceremonies wordt er de hele tijd op drums gespeeld. Deze instrumenten zijn geen gewone trommels, het zijn heilige trommels. Alleen mensen die daarvoor zijn uitgekozen door de geesten en die zijn ingewijd, mogen er op spelen. 

Zang
De trommels worden gedoopt en ingewijd door de voodoo-priester of priesteres. De geesten worden gelokt met het ritme. Elke geest heeft een eigen tempo. Er wordt ook altijd bij gezongen. Voor elke geest is er een ander lied. 

Bezoek
Op het ritme van de trommels wordt aan één stuk door gedanst. Voodoo-aanhangers geloven dat tijdens deze dansen de geesten van de goden in de lichamen van de dansers komen en zich openbaren. 

Voodoo trommelen
De trommels die bij voodoo ceremonies worden gebruikt, zijn heilig.

Trance
Het is goed te zien wanneer een geest bezit van een menselijk lichaam heeft genomen. De gelovige raakt in een soort droomtoestand, in trance. De danser maakt dan ongecontroleerde bewegingen, draait met zijn ogen, trekt gekke bekken en valt soms flauw. Na een tijdje beweegt de gelovige op de manier waarop de geest dat zou doen. 

Offeren
Een andere manier om geesten op te roepen, is door een dier te offeren. Er wordt niet zomaar een beest geslacht. Eerst moeten er allerlei rituelen worden gehouden worden. Daarna wordt het vlees klaargemaakt en opgegeten. Maar niet alle geesten willen zo’n bloedoffer. Sommigen houden juist van bloemen of parfum. Of van alcohol.

Mambo's in trance
Twee Haitïaanse voodoo priesteressen (mambo's) zijn in trance.

Hulpmiddelen

Elke ceremonie begint met het geluid van de ason. Dit is een ratel gemaakt van een kalebas. In de kalebas zitten slangenwervels en aan de buitenkant zitten gekleurde kralen en een belletje. Alleen de priester mag deze ratel gebruiken. Het is een hulpmiddel om de geesten wakker te maken en naar de aarde te lokken.

Veve
Tijdens ceremonies maakt de priester met maïsmeel tekeningen op de grond. Dat is een ‘veve’. Elke geest heeft zijn eigen patroon. Zo’n veve zorgt ervoor dat de geest sneller verschijnt. Als de veve is getekend, druppelt de priester er rum op en legt hij er voedseloffers op. Dan schudt de priester of priesteres met de ason boven de veve, mompelt gebeden en zet een brandende kaars in het midden.

Voodoo ceremonie
Voodoopriester met een 'postbode'.

Postbode
Lappenpoppen worden soms als boodschappers gebruikt. Ze krijgen een briefje met een boodschap op hun buik en worden achtergelaten op een kruispunt of kerkhof. Voodoo-aanhangers geloven dat op deze plekken de toegang naar de wereld van de geesten is.


Poppen
Sommige voodoo-aanhangers leggen poppen op hun altaren om de gunsten van geesten te winnen. Ze versieren die poppen met kleuren of symbolen van de geest die ze om hulp vragen. 

Voodoo offers
Openlucht altaar met een houten beeldje van een voodoogod.