Goed (ruzie) maken

banner

Ontmoeting in conflictseptember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten Filmpjes Les: Vluchtelingen

Goed (ruzie) maken

Overal ter wereld maken goede vrienden wel eens ruzie. Of niet?
Nou de Bosnisch-Servische Boris en de Bosnjak Ismar (allebei 12) uit Bosnië en Herzegovina in ieder geval wel. Zij wonen in Sarajevo, een stad waar de vele bevolkingsgroepen die het land kent, bij elkaar wonen.

Boris gaat nooit schelden

“Meisjes maken al ruzie met elkaar als ze dezelfde jurk dragen. Of ze schelden elkaar uit voor dikzak. Zo zijn wij niet. Wij maken alleen wel eens ruzie over wie gewonnen heeft met gamen.”

 Boris (12) uit Bosnië en Herzegovina is vriend met Ismar (12). Ze maken wel eens ruzie, maar Boris gaat nooit schelden.

"Ik scheld nooit."

 

 

 

 

"Ik word snel boos"

Verdeling

Bosnië en Herzegovina is een land in het zuidoosten van Europa op het Balkanschiereiland en de hoofdstad is Sarajevo. De drie grootste bevolkingsgroepen in het land raakten in 1992 met elkaar in oorlog en bij de vrede in 1995 werd Bosnië en Herzegovina in drie delen gesplitst. In de ‘Federatie van Bosnië en Herzegovina’ wonen nu voornamelijk de rooms-katholieke Bosnische Kroaten en de Bosnische moslims of Bosnjakken. In de ‘republiek Srpska’ wonen overwegend servisch-orhodoxe Bosnische Serviërs.
In het noordoosten is er ook nog het district Brčko. De strijdende partijen konden het niet eens worden over de verdeling van dit gebied en dus kreeg dit deel z’n eigen bestuur.

Ismar wordt snel boos

“Ik word nogal snel boos, maar het fijne aan Boris is dat hij me accepteert zoals ik ben. Als we ruzie gehad hebben, dan praten we even niet met elkaar. Maar de dag erna gaan we weer basketballen. Alsof er niets is gebeurd.”

Ismar (12)uit Bosnië en Herzegovina is vriend met Boris (12). Ze maken wel eens ruzie, want Ismar wordt snel boos. Boris trekt zich daar niet zo veel van aan. De volgende dag zijn ze toch weer vrienden.