Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

"Voetballen doe je samen en niet gescheiden"

In Pakistan zie je geen meisjes voetballen in parken. Maar Fareesay (13) uit Islamabad heeft daar lak aan. Ze doet zelfs met de jongens mee.
Fareesay uit Islamabad strijdt voor gemengde voetbalteams.
Wilma van der Maten

De Portugese spits Ronaldo is haar grote voorbeeld en Fareesay wil net zo kunnen voetballen als hij. “Hij is gewoon de beste.” Op haar mobiele telefoon heeft ze een paar foto’s van hem. Ze voetbalt sinds een paar jaar en is niet van plan ooit te stoppen. Ook niet als ze later dokter is, of getrouwd en moeder. “Het leukste aan voetbal vind ik dat je in een team samenspeelt.”  

Meisjesschool

Vorige week nog deed Fareesay mee aan een competitie met andere meisjesteams van scholen in Islamabad. Fareesay gaat, zoals de meeste meisjes, naar een meisjesschool. Maar daar wordt wel gewoon voetbal gespeeld. “We oefenen drie keer per week, want we willen heel goed worden. En we zijn goed op weg. Want tijdens die wedstrijd wonnen we van een school waar ze de helft van de tijd sporten. Bij ons is sport geen verplicht vak en wij kunnen dus alleen oefenen na schooltijd. Daarom ben ik extra trots.”

Gesloten hekken

Zo’n schooltoernooi gebeurt op een plek waar geen jongens of mannen komen. Meisjesvoetbal in Pakistan moet namelijk in het geheim, achter gesloten hekken of in elk geval buiten de blikken van mannen. Het is volgens de cultuur en het geloof niet geaccepteerd. Meisjes die sporten zouden niet netjes zijn, omdat hun borsten en billen dan teveel bewegen. Volgens de strenge islamitische leiders horen vrouwen soepjurken te dragen en hun hoofd te bedekken. Je ziet ook nergens in parken meisjes voetballen. “Ik doe dat wel. Als iemand daar problemen mee heeft, dan is dat maar jammer.” 

Elke week traint Fareesay wel drie keer met haar meisjesteam.
Elke week traint Fareesay wel drie keer met haar meisjesteam. Wilma van der Maten
Gemengde voetbalteams bestaan nog niet in Pakistan.
Gemengde voetbalteams bestaan nog niet in Pakistan. Wilma van der Maten

Gemengde teams

Tot nu voetbalde ze met alleen meisjes. Gemengde teams bestaan niet in Pakistan. “Maar voor een van de foto’s voor Samsam vroegen we een groep voetballende jongens of ze met me op de foto wilden. Toen heb ik maar meteen aan de coach gevraagd of ik met een vriendin elke zaterdag met zijn jongensteam mag komen spelen en dat vond hij goed!” Uiteindelijk is dat haar doel. “Sporten doe je samen en niet gescheiden.”

Vrouwenrechten

Fareesay komt uit een moderne familie. Haar oma is politicus en haar moeder zet zich in voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Logisch dus dat de ouders van Fareesay het goed en juist gezond vinden dat ze voetbalt. “Met voetbal kunnen we iedereen laten zien dat meisjes dezelfde rechten hebben als jongens. Door voetbal worden meisjes sterk. Niet alleen fysiek, maar ook psychisch. Het is een manier om te laten zien dat we allemaal gelijk zijn.”

Discriminatie

Op televisie is van die gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de voetbal nog niets te zien. “Ik hoop dat wij andere meisjes kunnen aansporen om ook te gaan te voetballen. Samen kunnen wij een vuist maken tegen de discriminatie van vrouwen.”  

Plaats als eerste een reactie