Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Niet praten over problemen

Het is nog vroeg als Danika (11) uit Almere wakker wordt doordat er op de deur wordt gebonkt. Ze is niet thuis, maar op een Sterkamp.
Danika: "Julia en ik vonden elkaar meteen aardig!"
Wineke Onstwedder

Danika trekt haar slaapzak over haar hoofd en draait zich nog eens om in het stapelbed. Maar dan klinkt het gebonk opnieuw. Opstaan dus! Vandaag is de derde dag van het kamp en er is weer een vol programma. Deelnemers komen hier niet om vakantie te vieren, maar om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen. Ze leren vrienden maken, hun verlegenheid overwinnen of minder snel boos te reageren.

Glas melk

Met nog natte haren van de douche zoekt Danika een plaats aan de ontbijttafel. Gelukkig: er is nog een stoel vrij naast een van de leidsters. Na de boterhammen en een glas melk is het tijd voor ochtendgym. Buiten, in de frisse lucht. En daarna een uur theorie, met het mentorgroepje. Danika: “Met deze kinderen kom je elke dag samen. In kleine groepjes vertel je wat je hier wilt leren.”

Tijdens het Sterkamp leer je samenwerken.
Tijdens het Sterkamp leer je samenwerken. Wineke Onstwedder
Danika (rechts) en Julia zitten in hetzelfde mentorgroepje.
Danika (rechts) en Julia zitten in hetzelfde mentorgroepje. Wineke Onstwedder

Te rustig

Op school en in haar ‘gewone’ leven is dat wel anders. “Vroeger ben ik gepest, omdat ik te rustig was. Toen ik een beugel kreeg, dacht ik dat het opnieuw zou beginnen. Gelukkig was dat niet zo, maar ik ben steeds bang dat het wel gebeurt”. Tijdens het kamp voelt Danika zich wel veilig. “Hier loopt veel leiding. Op school blijven de juffen en meesters vaak bij elkaar staan tijdens de pauze. Dan zien ze niet wat er op het schoolplein gebeurt.”

"Ho! Rood! Eerst even nadenken.
"Ho! Rood! Eerst even nadenken. Wineke Onstwedder

Stoplicht

De opdracht van vandaag voor het het mentorgroepje heet ‘stoplicht’. Tijdens de bijeenkomst zit Danika stil in de kring. “Ik had niets toe te voegen.” De bedoeling van de opdracht weet ze precies. De kleuren van het verkeerslicht betekenen dat je in een lastige situatie (rood) even moet stilstaan, na moet denken over een oplossing (oranje) en dat je die daarna kunt uitproberen (groen). “Eigenlijk rijd je door je gedachten. Het helpt goed in moeilijke situaties.”

Als je je verbonden voelt met anderen, durf je dingen die eng lijken.
Als je je verbonden voelt met anderen, durf je dingen die eng lijken. Wineke Onstwedder

Stevige schoenen

Eén van de doelen van Danika is meer zelfvertrouwen krijgen. “Als ik in de klas iets moet zeggen, dan wil ik me zekerder voelen. Ik heb hier een nieuwe vriendin gevonden en daardoor sta ik nu best stevig in m’n schoenen.” Danika denkt dat dit komt doordat iedereen een beetje in hetzelfde schuitje zit én er worden de hele tijd complimenten uitgedeeld. Dat zijn uitgeknipte sterren die iedereen verzamelt.

Omdat Danika weinig zelfvertrouwen heeft, denkt ze vaak dat ze wordt uitgelachen. Daardoor heeft ze faalangst. “Laatst bij een topografietoets, toen ik het blad zag, wist ik van de zenuwen helemaal niets meer.” Misschien komt het wel hierdoor dat Danika vaak last heeft van buik- en hoofdpijn. Daarom slikt ze pijnstillers. Haar moeder kwam met het plan om naar dit kamp te gaan. “Ik moest wel wennen aan het idee dat ik er alleen naartoe zou gaan. Het fijne hier is: je komt niet om over je problemen te praten, maar juist om dingen te leren.”

Plaats als eerste een reactie