Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Bang in Beiroet

Een enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet zorgde begin augustus voor veel slachtoffers en een giga ravage. Perla (9) gaat vandaag voor het eerst terug naar haar verwoeste huis.
Voor het eerst sinds de explosie in de haven van Beiroet is Perla terug bij haar huis.
Ibrahim Isbaita

Samen met haar ouders logeert Perla sinds 4 augustus in een hotelkamer, net als een heleboel andere families. Over een paar dagen begint school weer, maar eigenlijk durft Perla nergens naartoe zonder haar vader en moeder. Ze is bang. Bang voor harde geluiden en voor vuur. En ze kan de beelden van vlak na de explosie maar niet uit haar hoofd krijgen. Gelukkig kreeg ze wel hulp, van Melissa die een hulporganisatie begon na de ramp om slachtoffers te helpen.

Hulp

Zij nam Perla mee naar een psycholoog met wie ze over haar angsten heeft gepraat. “En Melissa heeft me ook geleerd dat ik niet bang hoeft te zijn. Ze gaf me speelgoed en een schildpad die ik ‘Sky’ heb genoemd.” Perla gaat nu bijna elke dag naar het kantoor van de hulporganisatie en doet hier allerlei klusjes. De hulporganisatie krijgt bijvoorbeeld voedselpakketten en die helpt ze uitdelen aan andere mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt 

Perla uit Beiroet deelt voedingspakketten uit aan andere slachtoffers van de explosie in de haven.
Op het kantoor van een hulporganisatie in Beiroet deelt Perla eten uit. Ibrahim Isbaita
Sinds de explosie in de haven van Beiroet logeert Perla in een hotelkamer.
Sinds de explosie in de haven van Beiroet logeert Perla in een hotelkamer. Ibrahim Isbaita

Knal

Op de dag van de explosie zat Perla met haar ouders in de auto, onderweg naar huis. “Ineens hoorde ik een enorme knal. Ik greep m’n moeder stevig vast. Een paar seconden later, hoorde ik nog een explosie. Ik deed m’n handen voor m’n oren en kon alleen maar denken dat ik niet wilde sterven en dat mijn ouders ook niet mochten doodgaan.” Op dat moment had Perla nog geen idee wat er precies in de haven was gebeurd. Hun auto schudde heen en weer en ze zag overal rook. Toen ze uitstapte, zag ze mensen alle kanten op rennen. “Ik had nog nooit eerder zoveel bloed gezien”, herinnert Perla zich. Toen ze bij hun huis aankwamen, zag ze dat het plafond naar beneden was gekomen en al hun spullen lagen her en der verspreid. “Van mijn speelgoed was niets terug te vinden.”

Terug

Voor het eerst is Perla nu terug op de plek waar haar huis staat. “Ze gaan het restaureren, maar ik wil niet meer terug. Ik ben veel te bang dat er weer een explosie komt. De vorige keer hebben we het overleefd. Maar buren en familieleden zijn in het ziekenhuis beland.” Liever vertrekt ze naar Amerika, want ze denkt dat daar zo’n explosie niet zal gebeuren. “Ik wil dokter worden. En als ik klaar ben met studeren, kom ik terug naar Libanon om de mensen hier te helpen.”

Plaats als eerste een reactie