Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Finnen zijn het gelukkigst 

Voor de vijfde keer op rij is Finland door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Volgens de onderzoekers van het World Happiness Rapport zijn daar een aantal redenen voor. De woonomgeving, gezondheidszorg, coronaregels en het onderwijs.  
Elsa uit Helsinki vertelt waardoor het komt dat Finnen het gelukkigst ter wereld zijn.
Privé foto

Oorlog

De onderzoekers verzamelden hun gegevens voordat buurland Rusland Oekraïne binnenviel. Oorlogen en conflicten hebben een grote invloed op het geluksgevoel van mensen. Onderaan de gelukslijst staan dan ook landen waar bijna allemaal (burger)oorlogen worden gevoerd, zoals Afghanistan. Niet zo gek, want onderzoekers weten dat als mensen een rustig leven hebben, ze zeggen dat ze gelukkiger zijn. Nederland staat trouwens op de vijfde plek in de lijst.

Elsa (10) uit Helsinki  

"Ik snap het wel dat Finland het gelukkigste land is. We hebben heel goede gezondheidszorg. We hoeven nauwelijks medicijnen te betalen als we ziek zijn. Ook krijg ik op school veel leuke lessen, soms ook in de natuur. Dat vind ik speciaal aan Finland. We wonen in de stad, maar overal zie je groen. Ik vind ook dat onze vrouwelijke premier Sanna Marin goede beslissingen heeft genomen in de coronatijd. Ze vond het belangrijk dat ik gewoon naar school kon, dus ik heb nauwelijks last gehad van de beperkingen."

Alvaro (10) uit Tampere  

"Ik vind het gek dat ik in het gelukkigste land woon, maar ik ben hier wel gelukkig. Het is fijn dat je hier heel veel ruimte hebt. Er wonen maar 5,5 miljoen mensen terwijl het 8,5 keer zo groot is als Nederland. Daarom vind ik het erg jammer dat de stad steeds voller raakt en er meer gebouwd wordt. Ik word ook gelukkig van mijn school. We hebben een les genaamd ‘yhteiskuntaoppi’ waarin ik leer over de waarde van gelijkheid, vrijheid en het helpen van anderen." 

Dit artikel verscheen ook in Kidsweek 

Plaats als eerste een reactie