Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

"Ik heb meer tijd met mijn ouders"

Een avondklok die al om vijf uur ’s middags ingaat en niet elke dag boodschappen kunnen doen. Suriname zit sinds vorige week in een strenge lockdown. Zayne (9) woont in Paramaribo en vertelt hoe het daar nu is.
Zayne (9) uit Paramaribo vertelt over de strenge lockdown in Suriname.
Eigen foto

Omdat er veel coronabesmettingen waren in Suriname en de ziekenhuizen uitpuilden, is besloten dat de avondklok nu van vijf uur ‘s middags tot vijf uur ‘s ochtends duurt. Saai vindt Zayne dat niet, want zijn ouders zijn nu veel meer thuis. “We kijken nu vaak films met elkaar en doen spelletjes in de tuin. Hiervoor gingen m’n ouders veel meer werken of sporten of met vrienden afspreken. En door de avondklok rijden er veel minder auto’s door de straat. Je ziet alleen de hele tijd politie. Doordat er minder verkeer is én er minder lawaai is in de buurt, kan ik nu veel beter slapen.”  

Dure broden

De supermarkten mogen maar drie keer per week een paar uurtjes open. “De winkels bij ons in de buurt letten er streng op dat iedereen maar twee broden per persoon koopt en er is genoeg voor iedereen. Maar op het journaal zag ik dat mensen heel veel tegelijkertijd kochten en voor een hogere prijs doorverkopen. Zo zijn sommige mensen, die denken alleen aan geld. Maar ze moeten nu niet alleen aan zichzelf denken, maar aan het land en aan elkaar.”  Zayne vindt de strengere maatregelen wel goed, ook al vindt hij het jammer dat hij al het hele schooljaar online les krijgt. “Ik snap wel waarvoor het moet en ondertussen ben ik eraan gewend. Maar ik kan niet wachten tot het weer is zoals voor corona. En ik mis het basketballen. Dat wil ik heel graag weer gaan doen. En mijn vrienden zien. Want sinds vorige week zie ik ze helemaal niet meer. Ze mogen van hun ouders niet meer buiten afspreken.” 

Online kerkdienst

Zijn hele familie is ondertussen gevaccineerd en dat vindt hij wel fijn. “Een oom in Nederland en een juf op school hebben covid gekregen. Gelukkig zijn ze wel weer beter geworden. Ik ben niet echt bang, maar ik vind het wel hinderlijk als mensen zich niets van de regels aan trekken. Ik was vorige week met mijn vader mee naar Miami. En daar had echt iedereen mondkapjes op. Ook buiten. Dat is niet zo in Suriname. Misschien is het daardoor ook wel zo erg geworden.” Zijn vader heeft een reisbureau en wel veel minder werk dan vroeger. Dat is een nadeel. Maar gelukkig gaan de kerkdiensten op zondag wel gewoon door, alleen net even anders. “Mijn opa is soms pastoor van de Betlehem kerk en de diensten zijn nu live op YouTube. Dan ben ik wel trots.” 

Plaats als eerste een reactie