Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview

Achter de schermen bij Mensjesrechten

11 MAART 2018

De documentaireserie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een andere jongere. Zondag gaat het over een Rotterdamse vriendengroep van vijf. We spraken David (12) uit de wijk Heijplaat. 

De hele tijd een camera om je heen. Hoe vond je dat?

"Het was voor het eerst dat ik dat meemaakte, dus best spannend. Het was ook echt wennen. Ik keek wel eens per ongeluk in de camera en dan moest het over. Later werd het wel iets meer normaal."

 

Wat is voor jou de meest bijzondere scène?

"De shots met de drone. Die waren echt heel cool. Zo hoog in de lucht. Heijplaat ziet er dan eigenlijk mooier uit dan in het echt."

Ging er ook wel eens iets mis tijdens het draaien?

"We waren aan het klimmen op een grote vlakte en toen bleef Emre ergens aanhaken: hij scheurde uit zijn broek! Echt helemaal tot op z’n onderbroek. Dat heeft de documentaire niet gehaald maar was wel heel grappig geweest."

4 MAART 2018

De documentaireserie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een andere jongere. Vandaag vertelt Miruna (14) uit Roemenië haar verhaal. Zij zorgt vaak voor haar twaalf broertjes en zusjes. De meeste meisjes in haar wijk trouwen jong en krijgen veel kinderen. Maar Miruna wil bij de politie.

De hele tijd een camera om je heen. Hoe vond je dat?

“Aan het begin was ik verlegen. Ik schaamde me. En vooral op school vond ik het minder leuk om gefilmd te worden. Ik was bang dat m’n klasgenoten jaloers zouden zijn of het belachelijk zouden vinden. Maar gelukkig vonden de meesten het juist leuk. Na een tijdje raakte ik gewend aan het filmen. En aan het eind begon ik het zelfs leuk te vinden.”

Wat is voor jou de meest bijzondere scène?

"De leukste scene vind ik diegene waarin mijn hele familie voorkomt. Ik vind het leuk dat we samen zijn, met z'n allen. Ook leuk dat we daar aan het spelen zijn. Dat vind ik uiteindelijk het leukst om te zien. Toen de film af was, hebben we hem met de hele familie samen in de woonkamer bekeken op een laptop. We hebben hard gelachen: het is altijd grappig om jezelf in een film te zien."

Ging er ook wel eens iets mis tijdens het draaien?

“Een keer waren we aan het filmen in het centrum van Boekarest (de hoofdstad van Roemenië, red). Toen kreeg ik enorm de slappe lach en konden we een kwartier niet filmen. Gelukkig vonden de filmmakers dat zelf ook heel grappig. Wat ik trouwens gênant vond: dat ze me filmden terwijl ik aan het eten was.”

25 FEBRUARI 2018

De documentaire serie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een ander kind. Vandaag spreken we Jamilla (14). Zij woont niet bij haar ouders, maar in een gezinshuis. 

De hele tijd een camera om je heen. Hoe vond je dat?

"In het begin wel wennen. Ik wist niet wat ik moest verwachten maar Eef (Hilgers, de regisseur, red.) heeft me uitgelegd dat ik gewoon moest doen zoals ik altijd doe. Eigenlijk zou de documentaire gaan over de mensen die ik om me heen heb en die mij helpen. Maar later werd besloten om het toch meer te laten gaan over wie ik nu echt ben. Door wat ik heb meegemaakt vind ik het soms moeilijk om mezelf te laten zien of anderen dichtbij te laten komen. Voor de camera vond ik dat helemaal niet moeilijk. Ik heb vooraf veel met Eef gepraat en geappt en daardoor voelde het heel vertrouwd."

Wat is voor jou de meest bijzondere scène?

Wat is voor jou de meest bijzondere scène?

"Er is gefilmd terwijl ik toneel aan het spelen was. Alleen hebben die scènes de documentaire niet gehaald. Toneel is voor mij het hoogtepunt van mijn week. Er heb daar veel vriendinnen en zij weten superveel van mij. Tijdens die draaidag heb ik ze nog wat meer over mezelf verteld. Toen ik daarna van het podium sprong, kwamen ze naar mij toe om me te knuffelen. Dat liet mij zien dat echte vriendinnen nooit weggaan."

Ging er ook wel iets mis tijdens het draaien?

"Voor een scène moest ik achter een auto met daarin de cameraman skaten. Eerst een heuvel op, toen naar beneden en vervolgens moest ik ook nog zonder skates een stuk rennen. Ik had alleen een kuitblessure. Op het laatst ging het echt niet meer en ik vertelde Eef over mijn blessure. Ze moest toen lachen. ‘Waarom heb je dat niet eerder vertelt!’, zei ze toen. Wat ik ook leuk vond, was dat Eef, geluidsman Christaan en cameraman Lennert mij na toneelles naar huis brachten. Zij gingen nog wat eten samen en hadden zin in pizza. Ze zongen toen het liedje K’heb zo’n zin in pizza Calzone en dat kwam bij de draaidagen daarna steeds terug."

Leukste van Miruna
Mensjesrechten Jamilla
Mensjesrechten Jamilla achter de schermen

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.