Meer kinderarbeid
Voor de corona-pandemie ging ruim 90 procent van alle kinderen op de wereld naar school. In rijke landen was dat zelfs 95 procent. Nu zullen die cijfers anders zijn. Want door de schoolsluitingen, één van de corona-maatregelen, gaan volgens kinderrechtenorganisatie Unicef zo'n 23 miljoen leerlingen niet meer terug naar school. Bijvoorbeeld in Bangladesh zou één op de tien meisjes tussen twaalf en vijftien na sluiting niet meer terug naar school gaan. Door die sluitingen zijn wereldwijd grote leerachterstanden ontstaan en is kinderarbeid voor het eerst sinds twintig jaar weer gestegen. Behalve dat kinderarbeid is gestegen, is er nog een ander negatief effect. Veel kinderen kregen alleen op school een gezonde maaltijd. Die hebben ze de afgelopen tijd ook moeten missen.
Wereldwijd
Er waren altijd al grote verschillen in werelddelen of gebieden. Zo gingen er in Afrika onder de Sahara de minste kinderen naar school: 80 procent. Dertig jaar geleden was dat trouwens nog maar de helft van alle kinderen. Het ging tot twee jaar geleden dus beter dan ooit. Er waren zelfs landen waar meer kinderen naar school gaan dan in de Verenigde Staten, zoals Rwanda, Bangladesh en Mexico. De regeringen van deze landen en hulporganisaties hebben hier enorm hard aan gewerkt.
Grote verschillen op school
Niet alle scholen zijn even goed. Buiten Europa gaan de kinderen uit armere gezinnen vaak naar een 'openbare' school waar ouders geen of weinig schoolgeld hoeven te betalen. De regering betaalt dit onderwijs. Dat klinkt ideaal, maar de lokalen zijn vaak overvol en er zijn weinig voorzieningen zoals computers of toiletten. Kinderen uit wat rijkere families gaan vaak naar privéscholen waar alles veel beter is geregeld. Op de meeste scholen buiten Europa is een schooluniformen verplicht. En in veel Afrikaanse landen, zoals Ghana, moeten jongens en meisjes hetzelfde korte kapsel.

Verschillen op school:


Waarom gaan kinderen niet naar school?
Voor de corona-maatregelen waren dit de redenen waarom kinderen niet naar school gingen:
* de ouders hebben geen geld voor schoolspullen of het schooluniform dat in veel landen verplicht is
* ouders willen dat hun dochters jong trouwen
* er zijn geen aparte douches of wc's voor meisjes
* er staat een meester voor de klas: sommige ouders vinden dat niet goed voor hun dochter
* de scholen zijn te ver weg
* de weg naar school is gevaarlijk doordat er oorlog is
* de kinderen moeten helpen met geld verdienen of klusjes in huis of op het land doen
Waarom is onderwijs zo belangrijk?
Als je naar school gaat, leer je lezen, schrijven en een heleboel andere vakken. Maar je leert ook vrienden maken en samenwerken. Je krijgt discipline en klasgenoten vertellen de leukste moppen! School is belangrijk voor je toekomst. Dat zeggen volwassenen en de leerkrachten als ze willen dat je je best doet. Ze hebben wel gelijk: je kans op een goede baan met een goed salaris wordt groter als je naar school of naar de universiteit gaat. Maar dat betekent niet dat iedereen altijd alleen maar met z’n neus in de boeken hoeft te zitten. De samenleving heeft ook heel veel aan mensen die goed zijn met hun handen en die dingen kunnen maken. Maar ook dat leer je vaak op een praktijkschool.
Meisjes in de klas
Er waren altijd grote verschillen tussen jongens en meisjes. Lange tijd gingen er minder meisjes naar jongens naar school. Terwijl het voor meisjes juist nog belangrijker is. Een meisje dat naar school is geweest, is zelfstandiger en verdient later meer als ze gaat werken. Haar salaris besteedt ze voor een groot deel aan haar gezin. Haar kinderen zijn daarom gezonder en gaan vaker en langer naar school. Met een diploma kunnen zij ook geld verdienen en dat is goed voor de economie van het land. Van onderwijs wordt dus iedereen beter.
Plaats als eerste een reactie