Overslaan en naar de inhoud gaan
Informatie

Recht op onderwijs

Een van de kinderrechten is het recht op onderwijs. Waarom is scholing zo belangrijk en waardoor gaan sommige kinderen niet naar school?
Sujata uit Nepal doet haar best op school. Later wil ze verpleegster worden.
Saikat Mojumder

Waarom is onderwijs zo belangrijk? 

Als je naar school gaat, leer je lezen, schrijven en een heleboel andere vakken. Maar je leert ook vrienden maken en samenwerken. Je krijgt discipline en klasgenoten vertellen de leukste moppen! School is belangrijk voor je toekomst. Dat zeggen volwassenen en de leerkrachten als ze willen dat je je best doet. Ze hebben wel gelijk: je kans op een goede baan met een goed salaris wordt groter als je naar school of naar de universiteit gaat. Maar dat betekent niet dat iedereen altijd alleen maar met z’n neus in de boeken hoeft te zitten. De samenleving heeft ook heel veel aan mensen die goed zijn met hun handen en die dingen kunnen maken. Maar ook dat leer je vaak op een praktijkschool. 

De school van Laboni (13) uit Bangladesh overstroomde door cycloon Aila.
De school van Laboni (13) uit Bangladesh overstroomde door cycloon Aila. Saikat Mojumder

Niet naar school 

Ruim 90 procent van alle kinderen op de wereld gaat naar school. In rijke landen is dat zelfs 95 procent. Er zijn wel grote verschillen in werelddelen of gebieden. Zo gaan er in Afrika onder de Sahara de minste kinderen naar school: 80 procent. Dertig jaar geleden was dat trouwens nog maar de helft van alle kinderen. Het gaat dus beter dan ooit. Er zijn zelfs zogenaamde ‘arme’ landen waar meer kinderen naar school gaan dan in Amerika, zoals Rwanda, Bangladesh en Mexico. De regeringen van deze landen en hulporganisaties hebben hier enorm hard aan gewerkt.

Grote verschillen op school

Niet alle scholen zijn even goed. Buiten Europa gaan de kinderen uit armere gezinnen vaak naar een 'openbare' school waar ouders geen of weinig schoolgeld hoeven te betalen. De regering betaalt dit onderwijs. Dat klinkt ideaal, maar de lokalen zijn vaak overvol en er zijn weinig voorzieningen zoals computers of toiletten. Kinderen uit wat rijkere families gaan vaak naar privéscholen waar alles veel beter is geregeld. Op de meeste scholen buiten Europa is een schooluniformen verplicht. En in veel Afrikaanse landen, zoals Ghana, moeten jongens en meisjes hetzelfde korte kapsel. 

Steeds meer meisjes gaan naar school, zoals Wiam (9) uit Marokko.
Steeds meer meisjes gaan naar school, zoals Wiam (9) uit Marokko. Wineke Onstwedder
Veel vluchtelingenkinderen kunnen een tijd niet naar school.
Veel vluchtelingenkinderen kunnen een tijd niet naar school. Gerdien Wolthaus Paauw

Waarom gaan kinderen niet naar school?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen niet naar school gaan. Vaak heeft het met armoede of met tradities te maken.
* de ouders hebben geen geld voor schoolspullen of het schooluniform dat in veel landen verplicht is
* de kinderen moeten helpen met geld verdienen of klusjes in huis of op het land doen
* ouders willen dat hun dochters jong trouwen
* er zijn geen aparte douches of wc's voor meisjes zijn
* er staat een meester voor de klas: sommige ouders vinden dat niet goed voor hun dochter
* de scholen zijn te ver weg 
* de weg naar school is gevaarlijk doordat er oorlog is

Meisjes in de klas 

Er waren altijd grote verschillen tussen jongens en meisjes. Lange tijd gingen er minder meisjes naar jongens naar school. Terwijl het voor meisjes juist nog belangrijker is. Een meisje dat naar school is geweest, is zelfstandiger en verdient later meer als ze gaat werken. Haar salaris besteedt ze voor een groot deel aan haar gezin. Haar kinderen zijn daarom gezonder en gaan vaker en langer naar school. Met een diploma kunnen zij ook geld verdienen en dat is goed voor de economie van het land. Van onderwijs wordt dus iedereen beter. 

Plaats als eerste een reactie