Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Ik had een groot geheim

Naomi was twaalf toen er iets vreselijks met haar gebeurde. Voor haar veiligheid woont ze nu op een geheime plek, samen met andere meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt.
Naomi heet in het echt anders en wil niet herkenbaar in beeld.
Emilie Hudig

Waardering

Elke dag rond half negen rekt Naomi (15) zich uit. In het andere stapelbed doet huisgenootje S. hetzelfde. Naomi vindt het fijn dat er een ander meisje bij haar op de kamer slaapt. “Soms schrik ik ’s nachts wakker en dan ben ik niet alleen.” Haar kamer hangt vol met geknutselde bedankjes van leerlingen. “Die kreeg ik na voorlichtingen. Ze schrijven dat ze respect hebben voor me. Die waardering doet me goed.”

Geheim

Haar problemen begonnen toen ze twaalf was. “Iedereen in mijn klas had een vriendje of was verliefd. Ik wilde er graag bij horen.”
Dus toen op een dag een man naast haar kwam fietsen, haar aandacht gaf en ze gingen sms’en en afspreken, vond ze dat een leuk geheim. “Hij zei dat ik niet over hem mocht vertellen. Mensen zouden misschien raar reageren op ons leeftijdsverschil. Hij was bijna twee keer zo oud.”

Dreiging

Naomi bakt eieren voor haar huisgenoten.  Voor de één laat ze de dooier heel, voor de ander prikt ze ‘m door. Maar overal gaat paprikapoeder en zwarte peper op. Ze weet precies hoe het moet, toch wil ze graag van de anderen horen dat ze het goed doet. Na de lunch vertelt Naomi verder. Onder tafel wipt haar been op en neer. “Na een paar keer afspreken wilde hij seks in zijn auto. Hij deed dingen die ik niet wilde, maar ik wist niet wat normaal was. Ik durfde niets te zeggen, want ik wilde hem niet kwijtraken. De volgende keer dwong hij me ook seks te hebben met een vriend. Als ik het niet zou doen, dreigde hij mijn zusje en moeder te vermoorden. Dat maakte me heel bang. Ik heb een goede band met ze. Ik kom uit een hecht en warm gezin.”

"We zorgen voor elkaar: ik geeft Sylar eten, hij geeft me troost".
"We zorgen voor elkaar: ik geeft Sylar eten, hij geeft me troost". Emilie Hudig

Grenzen

Als eerste gaat ze wandelen met de hond. Als de schuttingdeur achter hen dichtvalt, rukt Sylar meteen hard aan de riem. Zijn staart zwiept, hij ruikt een kat en wil erachteraan. Maar Naomi trekt hem de andere kant op. “Bij Sylar moet ik heel duidelijk zeggen wat ik wel en niet wil. Zo leer ik mijn grenzen aangeven.” Met hem wandelen is eigenlijk ook therapie. En op vrijdagen praat ze met een psycholoog. “Ik vertel wat ik heb meegemaakt en schrijf het op. Soms teken ik het.” Zo verwerkt Naomi haar verleden. “Ik hoef me niet te schamen. Het was niet mijn schuld.”

Blauwe plekken

Bijna twee jaar duurden de dreigementen en mishandelingen. Naomi deed alsof er niets aan de hand was. “Ik spijbelde alleen met gym, want ik wilde niet dat iemand mijn blauwe plekken zag. Als iemand thuis daar wat van zei, verzon ik dat ik was gevallen met gym. Ik kwam vaak laat thuis, dan werd mijn moeder wel heel boos.”

Vertrouwen

Naomi bleef de gebeurtenissen voor iedereen verzwijgen, tot vorig jaar december, toen een vriendin haar in vertrouwen nam. “Zij vertelde dat ze bedreigd werd nadat ze een naaktfoto naar een jongen had gestuurd. Beetje bij beetje vertelde ik haar ook mijn verhaal. Zij is toen naar mijn moeder gestapt.” Naomi’s moeder reageerde heel lief en zocht via internet contact met een vrouw die bij haar thuis slachtoffers van loverboys opvangt. Een week later kon Naomi daar terecht.

Veilig

Op het aanrecht staan pakken kip Tandoori voor het avondeten. “Iedereen kookt, maar alleen als je goed in je vel zit. Je moet je wel aan huisregels houden, maar verder hoeft hier niets.”
Naomi weet nog niet wanneer ze teruggaat naar haar familie. “Als ik sterk genoeg ben.” Wat dat precies is, weet ze niet. Dat hoeft ze ook niet in haar eentje te beslissen. Haar therapeut en haar ouders denken met haar mee. Zolang ze maar veilig is.

Naomi vindt steun bij haar knuffels.
Naomi vindt steun bij haar knuffels. Emilie Hudig

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.