Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertorial

Sporten in een nieuw land

Abel (10) was drie jaar toen zijn vader uit Eritrea vluchtte. Hij bleef achter met zijn moeder, opa en oma en zijn oom en tante. Na vijf jaar mocht hij met zijn moeder naar Nederland komen waar zijn vader sinds 2016 woont. Hoe was dat voor hem?

‘Ik kwam in Nederland toen ik acht was. In Eritrea vond ik het best leuk. Maar ik wilde wel graag weg. Ik had maar een vriend daar. Ik werd ook gepest. Toen ik hier kwam wilde ik alles zien. Samen met mijn vader gingen we naar Amsterdam en andere steden.’  

Vrienden maken  

‘Vrienden maken ging hier makkelijk. Toen ik op voetbal ging zei mijn team: ‘Hallo. Wil je vrienden worden?’ En dat was het. Als je gaat voetballen hoef je ook niet te kunnen praten met elkaar. In Eritrea kon ik niet voetballen. Je mag er niet trainen. Hier voetbal ik twee keer per week. Ik doe ook aan kickboksen en aan basketbal. Maar mijn eerste sport hier was zwemmen. Ik heb mijn A, B en C gehaald.’  

Helpen 

‘Als je kinderen kent die ook nieuw zijn in Nederland, kun je ze helpen. Als ze nog niks snappen, probeer het dan voor te doen. Of misschien kun je Engels met ze praten. Mijn vrienden op school hielpen me om Nederlands te leren. Ze vertelden bijvoorbeeld hoe je ‘Ik moet naar de wc’ moest zeggen. Zo heb ik alles onthouden. Ik vind het heel fijn om nu samen met mijn hele familie in Nederland te zijn. Ik mis Eritrea niet. Ik heb twee zusjes gekregen en heb nu wel veertien vrienden!’  

Eritrea 

Abel en zijn familie zijn gevlucht uit Eritrea. In dat Afrikaanse land is de regering de baas over alles. Er zijn geen politieke partijen, tegenstanders van de regering worden opgepakt. Je mag niet zomaar zeggen wat je denkt en vindt.  Ook mag je het land niet zomaar uit. Op je 18e móet je in dienst van het leger, die dienstplicht kan wel meer dan tien jaar duren. Veel Eritreeërs proberen te vluchten, maar de tocht is heel gevaarlijk en moeilijk.  

Over Vluchtelingenwerk 

Als je moet vluchten, komt er veel op je af als je in Nederland aangekomen bent. Je moet op zoek naar een plek om te wonen, de taal leren spreken, naar een nieuwe school, een baan zoeken. Hoe werkt alles hier? En wat gebeurt er met je achtergebleven familie? Daarom is het fijn als vluchtelingen hier worden opgevangen en wegwijs gemaakt. VluchtelingenWerk helpt hierbij. 

Wil je meer weten over vluchtelingen? Vraag je juf of meester om aan de slag te gaan met het lespakket over vluchtelingen. Hier lees je er meer over. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.