Overslaan en naar de inhoud gaan
Reportage

Wat nou: mannenwerk?

Zijn alle jongens sterk en houden alle meisjes van roze? Wij testen deze vooroordelen bij de tweeling Isis en Duran (9) uit Middenbeemster.
De tweeling Isis en Duran vertellen over de verschillen tussen meisjes en jongens.
Felix Kalkman

Winnen

De zon schijnt fel. Vandaag heeft de school van Isis en Duran sportdag. Op het voetbalveld gillen de jongens en meisjes even hard. Ook de tweeling wil de snelste zijn én winnen. Met volleybal, met springen, op de stormbaan en bij het touwtrekken.

Anders

Na de sportdag staat thuis het brood en beleg al klaar. Isis en Duran drinken allebei melk, maar Isis doet kaas op haar boterham en Duran kiest pindakaas. Dat is niet het enige waarin de tweeling verschilt.“We zien er anders uit, we hebben andere karakters. En Duran is een jongen natuurlijk,” lacht Isis.

Stofzuigen

Hun moeder probeert de tweeling hetzelfde op te voeden. “We moeten allebei onze eigen kamers stofzuigen,” vertelt Duran. “Maar papa doet met Duran wel andere dingen dan met mij. Met hem voetbalt hij altijd. Mama gaat met mij en m’n zus tekenen of een boek lezen,” vertelt Isis.

Hun moeder probeert de tweeling hetzelfde op te voeden.
Hun moeder probeert de tweeling hetzelfde op te voeden. Felix Kalkman
Niet alleen Isis moet haar eigen slaapkamer stofzuigen. Ook haar tweelingbroer Duran.
Niet alleen Isis moet haar eigen slaapkamer stofzuigen. Ook haar tweelingbroer Duran. Felix Kalkman

Sporten

Ze doen wel dezelfde sporten: voetbal en judo. Geen typische meisjessporten. Isis: “Dat vind ik ook niet belangrijk. Ik doe gewoon wat ik leuk vind.” En Isis houdt ook heel erg van klussen. Ze wordt nog boos als ze terugdenkt aan een paar weken geleden. “Ik kreeg een nieuwe kast, maar ik mocht niet helpen met de montage. Mijn vader wilde het samen met Duran doen. Hij zei dat het 'mannenwerk’ is. Pffft.”

Isis en zus Nikita maken altijd samen het konijnenhok schoon.
Isis en zus Nikita maken altijd samen het konijnenhok schoon. Felix Kalkman

Konijnen

Het woord ‘vrouwenwerk’ gebruikt de moeder van Isis en Duran nooit. Isis: “Wel maken m’n zus Nikita en ik altijd het konijnenhok schoon.” Duran: “Maar die konijnen zijn ook van jullie!”
Verder denkt de tweeling dat jongens en meisjes hetzelfde kunnen. Ook in beroepen. Isis: “Ik denk wel dat mannen bouwen leuker vinden dan vrouwen. Want wij denken bijvoorbeeld na over het gevaar dat je van de steiger valt. Daarom willen wij het liever niet. Niet omdat we het niet zouden kunnen.”

Spierballen

En dan verklapt de tweeling nog een geheim. Isis is namelijk héél sterk: zij kan haar broer optillen. Duran: “Maar daar doe ik iets aan! Ik oefen met gewichten.”

Wie zijn er sterker? De meisjes...
Wie zijn er sterker? De meisjes... Felix Kalkman
... of de jongens?
... of de jongens? Felix Kalkman
Er zijn veel vooroordelen over jongens en meisjes. Bijvoorbeeld dat meisjes 'meisjesachtig' rennen. Klopt dat wel? Wij vroegen het Isis en Duran.

Plaats als eerste een reactie